27 februari_2019: persconferentie met vlnr. Benoit Legros, Laurence Genot, Senator Alain Destexhe en Andre-Pierre Puget. Destexhe kondigt hier aan de MR te verlaten en zijn eigen politieke partij, Listes Destexhe, te stichten

| 27 februari 2019: persconferentie met vlnr. Benoit Legros, Laurence Genot, Senator Alain Destexhe en Andre-Pierre Puget. Destexhe kondigt hier aan de MR te verlaten en met zijn eigen politieke partij, Listes Destexhe, naar de verkiezingen van 26 mei 2019 te trekken.

Lijst Destexhe: 'Breekpunt was VN-Migratiepact'

Arnaud De Decker
© BRUZZ
27/02/2019
Updated: 27/02/2019 13.21u

Brussels parlementslid en senator Alain Destexhe verlaat na 23 jaar de MR en richt zijn eigen partij op, die voorlopig Listes Destexhe heet. Geen enkele partij in Wallonië en Brussel weerspiegelt volgens Destexhe de wil van de bevolking, en dat gat hoopt hij te vullen. Breekpunt met de MR was het VN-Migratiepact. "Ik betreur dat ik als enige parlementslid tegen het pact was".

Destexhe behoorde al een tijdje tot de rechterflank van MR. Vandaag wil hij een alternatief bieden aan Franstaligen die zich niet meer herkennen in het “veel te linkse politieke landschap dat Brussel en Wallonië kenmerkt.” Hij verwijst naar de N-VA als mogelijke partner, en stelt zijn nieuwe partij vastberaden voor als “een volwaardig, rechts alternatief voor Walen en Brusselaars”.

Een van de breekpunten met de MR was voor Destexhe de stemming over het VN-Migratiepact. Hij betreurt dat hij het enige Franstalige parlementslid was dat tegen stemde. Immigratie en identiteit zijn cruciale elementen van zijn programma.

“Als ik van vandaag naar de politiek van de MR terugblik, merk ik een grote kloof tussen de klassieke, liberale theorieën van denkers als Jean Gol en het effectief beleid dat momenteel gevoerd wordt”, aldus Destexhe. “Franstalig België ligt duidelijk wakker van thema's als migratie en integratie, net als in Vlaanderen trouwens".

Volgens Destexhe “waren Franstalige partijen niet in staat om een rechts alternatief te bieden. Geen enkele partij is in Wallonië of in Brussel in staat om de wil van de bevolking te weerspiegelen."

'Franstalig N-VA'

De naam van de nieuwe partij wordt ‘Listes Destexhe’, puur om praktische redenen: “Het is uiteraard de bedoeling om de naam te veranderen na de verkiezingen, maar nu is het gewoon efficiënter en makkelijker om deze naam te behouden”, aldus Destexhe. “Mijn doel is om mensen samen te brengen”.

Hij doet dan ook een oproep aan alle Walen en Brusselaars “die zich niet meer herkennen in de actuele, klassieke partijen om zich te vervoegen.”

Hij trekt naar de verkiezingen van 26 mei met een Brussels, Waals en Europese lijst, en sluit toekomstige coalities alvast niet uit. “Een coalitie met de N-VA zien we zeker zitten”, aldus Destexhe, "we zijn ervan overtuigd dat de ideeën van N-VA, op het confederalisme na, ook in Brussel en Wallonië kunnen pakken".

Een alliantie met het rechtse Parti Populaire (PP) ziet Destexhe dan weer niet zitten. “We willen een serieus verantwoordelijk project oprichten, en dat lijkt ons niet mogelijk met de Parti Populaire.”

Andere dissidenten

Gisteren al deden twee jonge Brusselse gemeenteraadsleden alarmbellen rinkelen bij de MR. Aymeric De Lamotte en Victoria de Vigneral stelden eveneens dat ze zich niet meer in de actuele MR-lijn kunnen vinden, en verkiezen een meer rechtse aanpak.

Destexhe ontkent dat er banden zouden zijn, maar geeft wel toe dat hij “een samenwerking zeker ziet zitten”. De ideologische gelijkenissen zijn dan ook treffend tussen de jonge gemeenteraadsleden en de zestigjarige politicus.

Waals parlementslid André-Pierre Puget sluit zich alvast aan bij de nieuwe partij. Puget zetelt nu als onafhankelijke in het Waals Parlement. Hij was in 2014 verkozen op een lijst van de uiterst rechtse Parti Populaire (PP).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019: Brussels parlement, Brussel Kiest 2019: Europees Parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni