— Brussel kiest

Brussels Parlement

Pascal Smet trekt met 'one.brussels' naar de kiezer

© PhotoNews
| Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet (SP.A)

Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) doopt zijn kieslijst voor de gewestverkiezingen 'one.brussels', een lijst met SP.A'ers en onafhankelijken. Het logo en de partijnaam van de Vlaamse socialisten krijgen een bijrol, net als bij de gemeenteraadsverkiezingen. Toen veranderde Brussels schepen Ans Persoons de socialistische lijst in 'Change.Brussels'.

"Neen, we zweren het socialisme niet af," zegt mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) in de krant Le Soir. Maar het logo en de naam van zijn partij verschuiven wel naar de tweede rij. Op de eerste plaats komt 'one.brussels', de naam voor een nieuwe gewestlijst die Smet zelf 'stedelijk en kosmopolitisch' noemt.

Smet is ervan overtuigd dat de klassieke partijpolitiek afgedaan heeft en dat er ruimte moet komen voor bewegingen die de klassieke zuilen overstijgen. Om zijn open lijst te vullen zoekt Smet nog kandidaten. Hij gaat een openbaar debat openen rond grote thema's zoals ondernemingsschap, mobiliteit, milieu en ruimtelijke ordening. Het debat moet niet alleen kandidaten opleveren maar ook ideeën, waarrond het programma wordt opgebouwd. Smet hoopt daarmee in maart te landen.

Pascal Smet zal de lijst trekken, Brussels parlementslid en stemmenkanon Fouad Ahidar (SP.A) staat op de derde plaats. "De tweede plaats is voor een onafhankelijke kandidate, une candidate d'ouverture," zegt Smet in Le Soir. "Ik wil ook dat op de vierde en vijfde plaats vrouwen staan. En de lijst moet uiteraard de diversiteit van Brussel weerspiegelen."

Bij de gemeenteraadsverkiezingen trok Brussels schepen Ans Persoons en partijgenoot van Smet ook naar de kiezer zonder prominent SP.A-etiket. Ze leidde haar burgerlijst Change.Brussels naar een zetel in de gemeenteraad en haalde zelfs een schepenambt binnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?