Eedaflegging van Vincent De Wolf (MR) als burgemeester van Etterbeek, met Minister-President Rudi Vervoort (links)

| Eedaflegging van Vincent De Wolf (MR) als burgemeester van Etterbeek, met Minister-President Rudi Vervoort (links).

Van drie naar twee Nederlandstaligen in college Etterbeek

Vera Tylzanowski
© BRUZZ
06/12/2018

De nieuwe bestuursploeg van Etterbeek is bekend. De Lijst van burgemeester Vincent De Wolf (MR) levert, naast de burgemeester, vier schepenen en de OCMW-voorzitter. Ecolo-Groen kreeg drie schepenposten toegewezen, PS-SP.A moet het doen met één schepen.

Rik Jellema (Ecolo-Groen) en Frank Van Bockstal (LB -CD&V) blijven schepen. Rik Baeten (SP.A) werd niet meer verkozen, waardoor er nu maar twee in plaats van drie Nederlandstalige schepenen zijn in het Etterbeeks college.

Jellema wordt eerste schepen en is opnieuw bevoegd voor Openbare Werken. Daarnaast krijgt hij ook Mobiliteit in handen. Over drie jaar wordt hij vervangen door een vrouwelijke verkozene van de groene lijst. Wie dat wordt, is nog niet bekend.

Van Bockstal mag zich opnieuw toeleggen op Nederlandstalige aangelegenheden, Financiën en Begroting.

Voorzitter

Burgemeester De Wolf (MR) heeft onder andere Politie en Preventie, Netheid en Huisvesting in handen.

De socialistische lijsttrekker Rachid Madrane (PS) is bevoegd voor Onderwijs, Cultuur en Sport maar is verhinderd omdat hij al minister is in de Franse gemeenschapsregering. Zijn plaats wordt voor de eerste drie jaar ingenomen door Colette Njomgang Fonkeu (PS).

Opvallend is ook dat de gemeenteraad een voorzitter krijgt. Dat wordt "binnen afzienbare tijd" aftredend schepen Jean Laurent (MR), staat er te lezen in het persbericht.

Het voorzitterschap van het OCMW zal dan weer voor Arnaud Van Praet zijn (MR). Hij volgt in maart 2019 de huidige voorzitter Françoise Bertieaux op.

Aanslepende onderhandelingen

De presentatie van het nieuwe schepencollege gebeurt erg laat, meerbepaald op de dag van de installatie van de nieuwe gemeenteraad.

De onderhandelingen over het nieuwe college zouden lang aangesleept hebben, omdat er binnen de liberale partij een discussie was over wie welke bevoegdheid zou krijgen. Volgens La Capitale is de twist opgelost door Aziz Es en Olivier Colin een schepenambt te laten delen. Es wordt zo voor de eerste drie jaar Werkgelegenheid, KMO’s en middenstand.

Verder zetelen ook Patrick Lenaers (MR), Françoise de Halleux (Ecolo-Groen), Karim Sheikh Hassan (Ecolo-Groen) en Eliane Paulissen (LB-MR) in het college.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Kiest 2018: Etterbeek, Vincent De Wolf, Rik Jellema

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni