| Niet de verwachte Fouad Ahidar (SP.A), maar wel Patricia Rodrigues (SP.A) krijgt de tweede plaats op de gezamenlijke lijst.

SP.A en PS dan toch samen in zee in Jette

Godfried Roelant
21/03/2018

De PS is in Jette tegemoet gekomen aan de eisen van de SP.A bij hernieuwde onderhandelingen over een gezamenlijke lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De Nederlandstalige socialisten krijgen in totaal vijf plaatsen en zijn zeker van de tweede plek. Die is opvallend genoeg niet voor stemmenkanon Fouad Ahidar, maar wel voor Patricia Rodrigues.

De SP.A dient in Jette dan toch een gemeenschappelijke lijst in met de PS voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een hernieuwde samenwerking, zoals eerder in 2012, was eind januari nochtans ver weg. De SP.A verweet haar Franstalige zusterpartij toen een gebrek aan respect nadat die Julien Casimir tot lijsttrekker had gebombardeerd.

Het was voor de gedoodverfde nummer één Fouad Ahidar ook onaanvaardbaar dat er geen duidelijkheid werd geschapen over het aantal plaatsten voor de Nederlandstaligen. Samen met de rest van de lokale SP.A besloot hij daarom een gezamenlijk project uit te sluiten.

Zevende plaats voor Ahidar

Begin deze maand kwam dan het nieuws dat Julien Casimir toch niet bovenaan de lijst zou postvatten. Hij werd vervangen door Xavier Van Cauter, waarna er opnieuw werd gesproken met de SP.A om alsnog samen naar de kiezer te stappen in oktober. Vorige zondag al werd er een akkoord bereikt, maar dat werd pas vandaag geofficialiseerd. De PS komt daarin tegemoet aan de eisen van de SP.A.

De tweede plaats gaat naar Patricia Rodrigues. Dat is opvallend aangezien die plaats voorbehouden leek voor stemmenkanon Fouad Ahidar.

Zo krijgt lijsttrekker Van Cauter nu wel een lid van de SP.A net achter zich. BRUZZ kwam te weten dat de keuze daarbij viel op Patricia Rodrigues. Dat is opvallend aangezien die plaats voorbehouden leek voor stemmenkanon Fouad Ahidar. Maar volgens Ahidar zelf is dat een gevolg van het ritssysteem, waarbij partijen op de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen moeten afwisselen tussen mannelijke en vrouwelijke kandidaten.

Ahidar zelf komt nu terecht op de zevende plaats van de lijst, als tweede SP.A'er. Naast Rodrigues en Ahidar is de SP.A in totaal zeker van nog drie plaatsen op de lijst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Kiest 2018: Jette , Brussel Kiest 2018 , Fouad Ahidar , gemeenteraadsverkiezingen 2018 , Xavier Van Cauter

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni