— Brussel kiest in jouw gemeente

Schaarbeek

Onderzoek naar fraude met volmachten voor verkiezingen in Schaarbeek

© PhotoNews
| Schaarbeek, met een luchtbeeld van het Colignonplein

Het Schaarbeeks schepencollege dient een klacht in bij het parket voor fraude met volmachten. Ze verdenken een gemeenteraadslid van de PS ervan iemand te hebben aangezet om honderd volmachten in te dienen. Daarmee wilde de persoon in naam van mensen die zogenaamd in het buitenland zijn, een stem uitbrengen.

Het schepencollege van Schaarbeek heeft klacht ingediend bij het parket nadat iemand voor een honderdtal personen volmachten heeft ingediend. Het schepencollege rook onraad toen bleek dat alle personen op 14 oktober op reis bleken te zijn via hetzelfde reisbureau. Verdacht was ook het telefoontje van een gemeenteraadslid van PS, dat aan het bezoek volgde. Dat schrijft De Morgen en bevestigt burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) in een persbericht.

Het gaat om een bewoner die zich enkele weken geleden aandiende op de dienst bevolking met een dertigtal volmachten. Met een volmacht kan degene die niet in de mogelijkheid is te stemmen, dat door iemand anders laten doen, na indiening van een aanvraag en een bewijsstuk van zijn afwezigheid.

Samen op reis

De persoon kwam de eerste keer met dertig volmachten, waarop de ambtenaar de persoon liet weten dat hij voor elke persoon individueel een aanvraag moet doen. Even later zou het telefoontje van een gemeenteraadslid van PS zijn gevolgd, die erop aandrong om de regels erop na te lezen. Volmachten kunnen immers wel gebundeld worden ingediend. Twee dagen later keerde de man terug met vijftig nieuwe volmachten.

Ondertussen hadden de ambtenaren de volmachten bestudeerd, en bemerkt dat de aanvragers allemaal op dezelfde dag op vakantie vertrokken en allemaal met hetzelfde reisbureau. Het ging ook telkens om mensen uit Oost-Europa, die een vlucht hadden met Turkish Airlines. Gevraagd naar een betalingsbewijs van de reizen, kwam de man met een brief van het reisbureau waarin stond dat de mensen hadden betaald. Dat gold voor de gemeente Schaarbeek niet als betalingsbewijs.

Persoon X

Dinsdag heeft het schepencollege beslist om klacht in te dienen tegen het gemeenteraadslid dat achter de operatie lijkt te zitten. De man zou opkomen op de lijst PS-SP.A. Schaarbeeks voorzitter van de PS Georgy Manalis laat weten dat hij op de hoogte is van de beslissing van het college. "Er is op dit moment een klacht tegen persoon X. Maar het is niet bekend of hij aangesloten is bij de PS, en om welke persoon het gaat. We hebben ook nog geen bewijsmateriaal ontvangen, en zullen dus het onderzoek afwachten. Indien het inderdaad om een persoon van de PS gaat, zullen we gepaste maatregelen nemen. Dit soort gedrag zullen we absoluut niet tolereren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?