Analyse

Sint-Agatha-Berchem: Burgemeester Riguelle verandert van partner

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
15/10/2018

De teerlingen zijn geworpen in Sint-Agatha-Berchem. Het te spelen spel is door de oppositie gekozen. De kiezer heeft alle oppositiepartijen (PS-SP.A, Ecolo-Groen, Défi) meer stemmen gegund dan in 2012, op N-VA na die toch haar zetel behoudt. Vlaams Belang haalt bijna geen stem meer binnen en zinkt weg.

Aftredend burgemeester Joël Riguelle (LBR) haalt acht zetels (een verlies van twee zetels of -4,4 procent), maar blijft nipt aan zet als grootste partij. Open MR heeft een riante score van plus 3,1 procent gehaald. Daarmee krijgen de liberalen zeven zetels. Die twee grote spelers gingen meteen onderhandelen met de overige partijen om de definitieve kaarten te leggen, van burgemeesterssjerp tot de coalitievorming in de meerderheid.

Eerste grote overwinnaar in de oppositie is PS-S.PA dat 4,7 procent stijgt en hiermee vijf zetels binnenrijft, maar niets daarbij voor Nederlandstalige socialisten. Ook Ecolo-Groen doet het goed met een winst van 3,6 procent aan stemmen en hiermee vier gekozenen in de gemeenteraad. Défi haalt twee zetels binnen met 1,5 procent meer stemmen. En N-VA behoudt een zetel, ondanks het lichte verlies aan stemmen.

De burgemeester begon meteen de onderhandelingen om een meerderheid te kunnen vormen. Rond 22.30 uur waren die gesprekken al beklonken in een nieuwe meerderheid LBR/PS-SP.A+/Ecolo-Groen. De huidige meerderheidspartner Open MR, voerde na de verkiezingsuitslag zondagavond eveneens onderhandelingsgesprekken, maar kreeg lik op stuk van PS.SPA+, die nochtans een OCMW-voorzitterschap voor zes jaar mocht hebben. PS-kopman Yonnec Polet bedankte echter voor de volgens Open MR ‘sociaalste’ job in de gemeente. Gevolg: Open MR kon niet meer op tegen het aanbod van de burgemeester richting voormalige oppositie. Nochtans boeken de liberalen een forse winst, dankzij de nieuwe partner Open VLD. Een partner die er ogenschijnlijk mee toe heeft bijgedragen dat het stemgedrag grondig gewijzigd is, gezien de vooruitgang van de oppositielijsten.

Open MR was dus gedoemd de kat uit de boom te kijken, ondanks die succesrijke verkiezingsuitslag. Onderhandelingen met dezelfde spelers als de huidige burgemeester om de ene zetel verschil met de LBR-lijst te kunnen inhalen, liepen op niets uit. PS-kopstuk Yonnec Polet verkoos met de LBR scheep te gaan, samen met Ecolo-Groen.

Wie wordt burgemeester?

Joël Riguelle burgemeester Sint-Agatha-Berchem

| Joël Riguelle

In die meerderheid moeten de schepenzetels nog verdeeld worden, maar met de burgemeesterssjerp, de OCMW-voorzitter en twee schepenstoelen voor CDH heeft Riguelle genoeg. PS-S.PA+ haalt dan drie schepenstoelen voor PS’ers, gezien de SP.A geen gekozenen meer heeft in de gemeenteraad. Lijstduwer van PS-SP.A+ Dirk Moors sleept SP.A-kopman Dries Vreven in het moeras der vergetelheid.

En de Vlamingen ...

Ecolo-Groen kreeg in de onderhandelingen wel de gevraagde twee schepenstoelen, één voor elke taalrol. Waarmee de Vlaamse schepen al meteen bekend is: Katia Van den Broucke (Groen). Riguelle zal de volgende dagen nog de bevoegdheidsverdeling in de nieuwe meerderheid aftoetsen. Duidelijk is alvast dat stemmenkanon Vincent Riga (Open VLD) met 982 naamstemmen, net na burgemeester Riguelle (1.380 naamstemmen) een groot kiezerspubliek voor zich heeft gewonnen. Maar net niet genoeg om CDH het hoofd te bieden.

Een korte reactie van burgemeester Joël Riguelle (LBR), Katia Van den Broucke (Ecolo-Groen) en Yonnec Polet (PS-SP.A+) over de coalitievorming in Sint-Agatha-Berchem.

Een korte reactie van Katia Van den Broucke, lijsttrekker Ecolo-Groen over de te verwachten schepenverdeling in het nieuwe college.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Sint-Agatha-Bechem

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem, Kiest 2018: Sint-Agatha-Berchem, De analyses na 14/10, gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni