— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Agatha-Berchem
resultaten 14.10

Sint-Agatha-Berchem: coalitie tussen LBR, Ecolo-Groen en PS

Joël Riguelle, burgemeester in Sint-Agatha-Berchem© PhotoNews

De teerlingen zijn geworpen in Sint-Agatha-Berchem. Nu nog een spel kiezen. De kiezer heeft alle oppositiepartijen (PS-SP.A, Ecolo-Groen, Défi) meer stemmen gegund dan in 2012, op N-VA na, die toch haar zetel behoudt. Vlaams Belang haalde bijna geen stem meer binnen.

Aftredend burgemeester Joël Riguelle (LBR) haalt acht zetels (een verlies van twee zetels of een daling met 4,4 procent), maar blijft nipt aan zet als grootste partij. Open MR haalde een riante score, met een stijging van 3,1 procent. Daarmee krijgen de liberalen zeven zetels. Die twee grote spelers zullen nu onderhandelen met de overige partijen om de definitieve kaarten te kunnen leggen, over de burgemeesterssjerp en de coalitievorming in de meerderheid.

Eerste grote winstboeker in de oppositie is PS-S.PA, die 4,7 procent stijgt en hiermee vijf zetels binnenrijft. Ook Ecolo-Groen doet het goed met een winst van 3,6 procent, goed voor vier gekozenen in de gemeenteraad. Défi haalt met een stijging van 1,5 procent twee zetels binnen. En N-VA blijft met de zetel die behouden blijft op een status quo, ondanks het lichte verlies aan stemmen.

De LBR vormt een coalitie met Ecolo-Groen en de PS. Dat laat de voorzitter van het stembureau weten.

Blijf op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Sint-Agatha-Berchem. Op verkiezingsdag maar ook de dagen nadien als de nieuwe coalitie vorm krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?