Sarah Turine, lijsttrekker voor Ecolo-Samen in Sint-Jans-Molenbeek op het partijbureau van de partij de dag na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.
© PhotoNews | Sarah Turine, lijsttrekker voor Ecolo-Samen in Sint-Jans-Molenbeek op het partijbureau van de partij de dag na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

Molenbeek: Sarah Turine neemt een politieke pauze

KVDP
© BRUZZ
09/11/2018

"Ik heb beslist om een pauze te nemen en zal niet deelnemen aan de verkiezingen van volgend jaar." Dat zegt aftredend schepen Sarah Turine (Ecolo), die ook aan verhuizen denkt.

Turine (Ecolo) is nog heel even schepen in Molenbeek. Vanaf december brengt Ecolo de volgende zes jaar op de oppositiebanken door. Maar of de partij dan nog op Sarah Turine, ooit nog covoorzitter, kan rekenen, is onzeker. "Zolang ik in Molenbeek woon, blijf ik in de gemeenteraad."

Maar Turine denkt aan verhuizen. "Ik werk aan een project met een boerderij in Henegouwen", vertelt ze aan BRUZZ. "Dat kan zonder er te wonen, maar het is goed mogelijk dat ik naar daar verhuis. Wanneer ik Molenbeek zal verlaten, weet ik nog niet."

Daarnaast is Turine, die voor haar politieke carrière voor Oxfam heeft gewerkt, op zoek naar een job in de ngo-sector. "Al is zo een job wel combineerbaar met mijn zitje in de gemeenteraad", aldus Turine.

'Te lang in de politiek'

Volgens haar heeft haar beslissing niet zoveel te maken met de teleurstellende resultaten voor Ecolo in Molenbeek. De groenen verloren er een zetel en werden naar de oppositie verwezen. Turine verloor haar schepenpost. "Als onze partij in de meerderheid was gebleven, zou ik mijn politieke pauze zes jaar later nemen."

Dat ze ooit afstand zou nemen van de politiek, wist ze naar eigen zeggen al langer. "Als we te lang in de politiek zitten, verliezen we onze voeling met het echte leven", klinkt het. "We worden dan afhankelijk van de politiek, verliezen de capaciteit om goede beslissingen te nemen en denken te veel aan onze eigen toekomst."

Conflict met Gadaleta

Dat de Molenbeekse afdeling van Ecolo minder goed scoorde bij de gemeenteraadsverkiezingen dan gehoopt, heeft te maken met de breuk met Groen. Beide partijen trokken afzonderlijk naar de verkiezingen, door een conflict met Annalisa Gadaleta (Groen) die een boek over de gemeente had geschreven.

"Er waren passages in dat boek die delen van de bevolking hebben gekwetst en geshockeerd", zegt Turine, "bijvoorbeeld dat sommige inwoners van Molenbeek kinderen hebben voor het kindergeld."

Van Gadaleta eiste Turine dat haar Nederlandstalige collega zou erkennen "dat sommige passages niet stroken met de werkelijkheid." Het kwam uiteindelijk tot een breuk tussen beide partijen in Molenbeek. "Ik heb spijt dat het zo ver is gekomen, maar de verantwoordelijkheid ligt bij Annalisa en Groen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Brussel Kiest: Sint-Jans-Molenbeek, Ecolo, Ecolo Samen, Ecolo-Groen, Ecolo/Groen, Groen, Sarah Turine

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie