Sarah Turine, lijsttrekker voor Ecolo-Samen in Sint-Jans-Molenbeek op het partijbureau van de partij de dag na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

| Sarah Turine, lijsttrekker voor Ecolo-Samen in Sint-Jans-Molenbeek op het partijbureau van de partij de dag na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

Ecolo wil opnieuw aan tafel met PS in Molenbeek

JP
© BRUZZ
29/10/2018

Ecolo-Samen verliet vorige week de onderhandelingstafel in Molenbeek. De PS kon onvoldoende garanties geven rond goed bestuur, klonk het. Een week later heeft kandidaat-burgemeester Catherine Moureaux lijsttrekker Sarah Turine toch kunnen overtuigen en schuiven de groenen opnieuw aan voor een nieuwe onderhandelingsronde, zónder de PVDA*PTB.

Vorige week vertrok Ecolo van de onderhandelingstafel, naar eigen zeggen omdat Catherine Moureaux geen geschreven garantie kon geven om cliëntelisme in de Molenbeekse politiek aan te pakken. Ook wilde Ecolo niet dat de PS een numeriek overwicht zou hebben binnen het schepencollege en moesten de socialisten beloven dat een gedeelte van de bestuurders van de gemeentelijke vzw’s van buiten de politiek zou komen.

Aan die drie voorwaarden heeft de PS afgelopen vrijdag blijkbaar wél kunnen voldoen. “Wat betreft het cliëntelisme, is er nu een schriftelijke verklaring waar ik op kan terugvallen als iemand zich daar schuldig aan maakt,” zegt Turine. “Moureaux gaat er goed op letten dat de juiste personen op de juiste plekken worden gezet. Als iemand de regels niet volgt, worden de bevoegdheden teruggetrokken.”

Ook heeft Moureaux kunnen beloven dat er niet alleen politici zullen zetelen in de besturen van de gemeentelijke vzw’s en zal de PS geen numeriek overwicht hebben in schepencollege. “Nu we met vier partijen zijn, is dat ook logisch, vond Moureaux.”

Met vier zonder MR

Die vier partijen zijn dus PS, Ecolo, Défi en CDH. Enkel met die vier is coalitie zonder de MR van ex-burgemeester Françoise Schepmans (MR) nog mogelijk, aangezien PTB*PVDA na hun exit niet meer welkom is aan de onderhandelingstafel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek, Catherine Moureaux, Sarah Turine, coalitieonderhandelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni