| Moureaux op de avond van de verkiezingen.

Ecolo onderhandelt niet mee over coalitie Molenbeek

JP
© Belga - BRUZZ
23/10/2018
Updated: 24/10/2018 06.27u

In Molenbeek heeft EcoloSamen beslist om niet verder mee te gaan in de onderhandelingen over een nieuw gemeentebestuur. "Molenbeek heeft op 14 oktober een duidelijk signaal gegeven door PS en PVDA een meerderheid te geven", stellen de groenen dinsdagavond. PS en PVDA hebben samen 24 van de 45 zetels. EcoloSamen heeft er slechts 3.

PS-kopstuk Cathérine Moureaux startte na de verkiezingen gesprekken met de groenen en met PVDA. Op vraag van die laatste partij werd de discussie al snel weer stilgelegd, waarna Moureaux haar coalitievorming officieel 'on hold' moest plaatsen.

Maandagnamiddag kwamen de drie partijleiders samen, maar voordat de onderhandelingen echt van start gingen, heeft lijsttrekker Sarah Turine om een aantal garanties gevraagd van de toekomstige burgemeester.

Het antwoord daarop was echter niet bevredigend. Na een algemene vergadering met de Molenbeekse fractie op dinsdagavond, besloot de partij dan ook om niet verder in de onderhandelingen te stappen. "Het was te risicovol," zegt Turine aan BRUZZ. "Ons electoraal gewicht laat ons niet toe om echt te wegen op de twee winnaars van de verkiezingen."

EcoloSamen belooft een constructieve houding in de gemeenteraad en zegt vanuit de oppositie de projecten te zullen steunen die het welzijn van de inwoners verhogen.

PVDA blijft onderhandelen met PS

PVDA gaat donderdag opnieuw samenzitten met de PS, bevestigt lijsttrekker Dirk De Block. "Er blijven na de vergadering van maandag nog heel wat vragen open, we gaan luisteren naar de antwoorden van de PS."

Het gaat dan onder meer over goed bestuur en huisvesting in Molenbeek. Daarnaast zijn er ook een aantal onderwerpen die nog niet werden aangesneden.

Catherine Moureaux reageert dinsdagavond op Twitter dat ze de kans op een progressieve meerderheid niet wil laten liggen, "conform de wil tot verandering van de Molenbekenaar".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek, Catherine Moureaux, coalitieonderhandelingen, Sarah Turine

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni