— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek

Ecolo: ‘PS en MR hebben ons in snelheid gepakt’

Sarah Turine, lijsttrekker voor Ecolo-Samen in Sint-Jans-Molenbeek op het partijbureau van de partij de dag na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018. Sarah Turine, lijsttrekker voor Ecolo-Samen in Sint-Jans-Molenbeek op het partijbureau van de partij de dag na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.
© PhotoNews
| Sarah Turine, lijsttrekker voor Ecolo-Samen in Sint-Jans-Molenbeek op het partijbureau van de partij de dag na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.
© PhotoNews
| Sarah Turine, lijsttrekker voor Ecolo-Samen in Sint-Jans-Molenbeek op het partijbureau van de partij de dag na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

Ecolo-Samen maakt niet langer deel uit van de meerderheid in Molenbeek. Catherine Moureaux (PS) wordt zoals verwacht de nieuwe burgemeester van de gemeente, maar kiest voor de MR als coalitiepartner. “Het kan niet anders of de PS en de MR voerden al langer gesprekken met elkaar”, zegt een teleurgestelde lijsttrekker Sarah Turine (Ecolo-Samen). Ook PVDA zegt dat Moureaux eigenlijk nooit echt met hen wou onderhandelen.

Even terug naar vorige vrijdagavond. De PS beslist na de exit van de PTB-PVDA om de lijst met voorstellen voor goed bestuur van Ecolo-Samen alsnog goed te keuren. Daarop beslisten de groenen om de gesprekken met de PS van kandidaat-burgemeester Catherine Moureaux weer op te starten.

Die laatste vertelde aan huidig schepen van Jeugd Sarah Turine (Ecolo-Samen) dat ze twee pistes openhoudt. Ze ziet zowel potentieel in een meerderheid tussen PS-Ecolo-Samen-CDH-Défi als in een verbond tussen MR en PS. Niets is op dat moment beslist.

Althans, dat is toch waar Turine en de rest van de groene Molenbeekse familie van uitgaan. Zij zijn dan ook met verstomming geslagen wanneer Moureaux deze namiddag met nieuws naar buiten komt over een akkoord met de MR. Een gevoel dat ook heerst bij de PTB-PVDA.

‘PS heeft met de MR wat het altijd al wilde’

“Het is duidelijk dat wij in snelheid gepakt zijn. Het kan niet anders of de PS en de MR voerden al langer gesprekken met elkaar, ook al beweerde Moureaux dat dit niet het geval was”, reageert Turine bij BRUZZ. De toekomstige coalitie is een verstandshuwelijk en dat merkte Turine ook op tijdens de persconferentie. Al zit daar volgens de schepen meer achter.

Sarah Turine, lijsttrekster voor Ecolo-Samen in Sint-Jans-Molenbeek op het partijbureau van de partij de dag na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

“Je ziet dat Moureaux laat blijken alsof deze samenwerking is voortgekomen uit kiezen tussen de cholera of de pest. Dat rolletje speelt ze goed, want volgens mij heeft ze juist nu bekomen wat ze echt wou. Ze heeft de PTB-PVDA weggejaagd door onze voorstellen over goed bestuur eerst niet te aanvaarden, om vervolgens een bocht van 180 graden te nemen wanneer ze van het toneel waren verdwenen.”

‘Vrees voor terugkeer in de tijd is groot’

Les jeux sont faits”, gaat ze verder en dus wacht Ecolo-Samen een oppositiekuur. “We gaan ons herstellen en profileren op het thema van goed bestuur. Dat is uitermate belangrijk. We zullen ook de sociale thema’s nauwlettend opvolgen.”

Turine bestempelt dit rood-blauwe bondgenootschap als een ‘terugkeer in de tijd’. “Dit is de coalitie van het immobilisme. Op sociale zaken vrees ik dat we opnieuw in het tijdperk van papa Moureaux zijn beland. De kans is groot dat kansarme jongeren weer gepamperd zullen worden. Dat moet absoluut vermeden worden en daar zullen we met Ecolo-Samen over waken.”

PTB-PVDA: 'Alliantie stond in de sterren geschreven'

Ook PVDA-lijsttrekker Dirk De Block reageert op de aankondiging dat PS en MR in Molenbeek samen een meerderheid gaan vormen. “De alliantie PS-MR stond in de sterren geschreven. Er komt zelfs geen olijfboomcoalitie, die nochtans mathematisch mogelijk was", zegt hij in een persmededeling.

"In tegenstelling tot wat Catherine Moureaux doet uitschijnen wilde ze nooit onderhandelen met de PVDA. Ze wilde enkel de verantwoordelijkheid voor haar samenwerking met de MR bij de PVDA leggen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?