Schoolkinderen leerlingen klas school jeugd jongeren politie terreurdreiging Drie fonteinen 3 fonteinenSint-Jans-Molenbeek

| Werkgelegenheid en kansen voor jongeren zijn volgens Molenbekenaren cruciaal.

Molenbekenaars vinden werk het belangrijkste thema

JP
© BRUZZ
07/05/2018

Het belangrijkste thema voor de verkiezingen is werkgelegenheid. Dat lijkt althans uit een enquête die de Partij van de Arbeid (PVDA) afnam bij meer dan duizend Molenbekenaars. Op de tweede en derde plaats in de prioriteitenlijst komen jeugd en onderwijs.

Bijna 23 % van de beroepsactieve bevolking in Molenbeek is werkloos. Drie op tien jongeren zit zonder baan, en het aantal jongeren zonder diploma van het secundair onderwijs is in Molenbeek hoger dan in de rest van het gewest. Bovendien maakt wie in de arme sikkel woont, onafhankelijk van het diploma dat werd behaald, minder kans om een baan te vinden, zo blijkt uit cijfers van Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse.

De Molenbeekse tak van de Partij van de Arbeid trok de straten in om te polsen hoe politici het best oplossingen kunnen bieden voor die thema’s. De enquête bestond uit acht onderwerpen, waaronder jeugd, netheid, onderwijs, gezondheidszorg en werk. De ondervraagden werd ook gevraagd welke onderwerpen volgens hen als eerst zouden moeten worden aangepakt. Werkgelegenheid, onderwijs en jeugd eindigden in die volgorde in de top 3.

Discriminatie aanpakken, jongeren begeleiden

"We geloven in verandering van onderuit," verklaart Dirk De Block de reden voor het onderzoek, dat vier maanden in beslag nam. "In een participatief proces hebben we daarom de voorstellen vormgegeven en vervolgens aan de mensen voorgelegd."

Een groot deel van de respondenten voelt wat voor het voorstel om een 30-urige werkweek in te stellen, en zo meer jobs te creëren bij de gemeentelijke diensten (30 procent). Ook discriminatie aanpakken is volgens de ondervraagden cruciaal (26 procent), en gratis taallessen Nederlands zouden ook een goede manier zijn om werkloosheid aan te pakken (16 procent).

Om de jeugd beter te ondersteunen, kiest de meerderheid van de respondenten voor een buddy-systeem, waarbij elke werkloze individuele begeleiding krijgt (30 procent). Een persoonlijke begeleider wordt ook voorgesteld om schoolverlaters op te vangen en te begeleiden (28 procent), en jongeren zouden vaker moeten worden ondersteund bij het organiseren van projecten (20 procent).

Om onderwijs te verbeteren en ervoor te zorgen dat jongeren niet vroegtijdig de school verlaten, is goede huiswerkbegeleiding belangrijk (25 procent), en willen de respondenten tweetalige scholen (24 procent) en klassen van maximaal 15 leerlingen per leerkracht (22 procent).

Toekomstmars

Het thema jeugd, dat samenhangt met werkgelegenheid, zal bij de PVDA in Molenbeek hét thema worden tijdens de verkiezingen. "Als je ziet dat bij de eindtest van het lager onderwijs tien procent van de leerlingen scoort onder het gewestelijk gemiddelde, dan moeten we investeren," zegt De Block. In Molenbeek trekt de partij dan ook naar de kiezer met onder andere het voorstel voor betere huiswerkbegeleiding op school, persoonlijke begeleiding tijdens de zoektocht naar werk en een 30 uur durende werkweek.

De enquête werd voorgelegd aan 1083 respondenten. Een derde gedeelte van de respondenten werd gevonden via het netwerk van de leden van de partij, twee derde werd aangesproken op straat of via andere kanalen.

Van de ondervraagden vond ruim de helft dat er druk moet worden uitgeoefend op politici om meer voor de jeugd te bereiken. Om die reden trekt de PVDA voor de verkiezingen in oktober de straat op met een Toekomstmars.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Kiest 2018: Sint-Jans-Molenbeek, Brussel Kiest 2018, PVDA, Dirk De Block, werkgelegenheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni