— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek

Schepmans genomineerd voor ‘beste burgemeester ter wereld’

Françoise Schepmans MR burgemeester Sint-Jans-Molenbeek herdenking aanslagen Brussel 22 maart 2 Françoise Schepmans MR burgemeester Sint-Jans-Molenbeek herdenking aanslagen Brussel 22 maart 2
© Kevin Van den Panhuyzen
| Françoise Schepmans (MR), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek tijdens een herdenking van de aanslagen van 22 maart 2016.
© Kevin Van den Panhuyzen
| Françoise Schepmans (MR), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek tijdens een herdenking van de aanslagen van 22 maart 2016.

De burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans (MR) is genomineerd voor ‘beste burgemeester ter wereld’. Die prijs ging eerder naar Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) en wordt uitgereikt door The City Mayors Foundation.

Elke twee jaar reikt de internationale denktank The City Mayors Foundation een prijs uit aan de beste burgemeester ter wereld. Eerder werd Bart Somers verkozen tot beste burgemeester ter wereld.

Dit jaar gaat alle aandacht naar vrouwelijke burgemeesters. “In de loop van de 20e en 21e eeuw hebben vrouwen successen behaald in veel domeinen die daarvoor waren voorbehouden aan mannen,” verklaart de organisator. “Toch wordt hun werk vaak ondergewaardeerd. Prominente steden als Tokio, Madrid en Washington hebben vrouwelijke burgemeesters, maar volgens ons onderzoek bestaat op dit moment slechts twintig procent van de burgemeesters uit vrouwen.”

Wereldwijd heeft de denktank daarom 38 vrouwelijke burgemeesters geselecteerd, waar de burgemeester van Molenbeek één van is. De organisatie kijkt naar managementkwaliteiten, kennis van financiële en economische zaken, eerlijkheid en integriteit. Ook let de jury erop dat de burgemeester er is voor álle inwoners van de gemeente of stad, onafhankelijk van hun culturele en sociale afkomst of hun politieke overtuiging.

Op de lijst staan ook andere bekende burgemeesters, zoals Anne Hidalgo, de eerste vrouwelijke burgemeester van Parijs, die net als Schepmans moest handelen in tijden van terreur. De aanslag op Charlie Hebdo en de zes gecoördineerde aanslagen vonden plaats in het eerste jaar dat ze burgemeester van Parijs werd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?