Analyse

Sint-Lambrechts-Woluwe: thuismatch voor Maingain

Tim Devriese
© BRUZZ
15/10/2018
© PhotoNews | Olivier Maingain (Défi), burgemeester in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Het Défi van Olivier Maingain kon in Sint-Lambrechts-Woluwe wat het in de rest van het Gewest niet kon: overtuigend winnen. 3,7 procent meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.

Maingain speelde een thuismatch en kreeg bijna een derde van de stemmen achter zijn lijst. Zijn coalitiepartner CDH verliest wat, maar de partij was sowieso overbodig voor een meerderheid. Opvallend is de goede score van de groenen, die ook in Sint-Lambrechts-Woluwe flink winnen.

Maar ook met die score kunnen de ecologisten Maingain en Défi in de gemeente geen pijn doen. De vraag is of de groene golf van Brussel zich ook zal vertalen naar Maingainville. Het wantrouwen tussen beide partijen is daarvoor wellicht te groot. De liberalen likken hun wonden, want ook in Sint-Lambrechts-Woluwe konden ze geen potten breken.

Toch krijgt Maingain er met Kurt Deswert (Open VLD) een stevige Nederlandstalige criticus bij. Deswert haalde het nieuws met zijn klachten over het gebrekkige Nederlandstalige beleid in Sint-Lambrechts-Woluwe. Zo duurde het tot eind september voor er een cultuurbeleidscoördinator kwam in de gemeente, dat is een verbindingsfiguur tussen de Vlaamse overheid en het gemeenteniveau.

Maar of de Vlaamse oppositie een deuk in een pak boter kan maken in de gemeente, is twijfelachtig. Daarvoor is de almacht van Maingain te groot.

Wie wordt burgemeester?

De positie van huidig burgemeester Olivier Maingain (Défi) is nooit in gevaar gekomen. Wel integendeel. De kiezer in Sint-Lambrechts-Woluwe heeft Maingain beloond en zelfs nog een burgemeestersbonus gegeven. Hij zit stevig in het zadel.

En de Vlamingen ...

Er zijn drie Nederlandstaligen verkozen in Sint-Lambrechts-Woluwe. Xavier Liénart, schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden en Financiën, krijgt opnieuw het gezelschap van Georges De Smul (CD&V). Kurt Deswert (Open VLD) is ook verkozen. Liénart, een vertrouweling van burgemeester Maingain, is zo goed als zeker van een schepenambt.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Sint-Lambrechts-Woluwe.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Brussel Kiest: Sint-Lambrechts-Woluwe, De analyses na 14/10, gemeenteraadsverkiezingen 2018

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie