— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Pieters-Woluwe
analyse

Sint-Pieters-Woluwe: MR moet onderspit delven, CDH behoudt de macht

Burgemeester Benoît Cerexhe kon tevreden gaan slapen. Zijn Lijst van de Burgemeester won de verkiezingen en werd met 31,7 procent (nipt) groter dan de liberalen van Open MR, die strandden op 30,8 procent. Cerexhe tweette jubelend: de coalitie doet verder.

Het was een bitse verkiezingsstrijd in Sint-Pieters-Woluwe. De liberalen van Open MR waren erop gebrand om de burgemeesterssjerp opnieuw te veroveren, nadat Benoît Cerexhe (CDH) die van hen had afgesnoept bij de verkiezingen van 2012. Hij blies daarvoor zelfs een voorakkoord op om een bonte coalitie met Défi en Ecolo-Groen op de been te brengen.

Na die demarche zonnen de liberalen op wraak. Maar de resultaten tijdens de verkiezingszondag bleven uit. Open MR verloor 5,5 procent en de Lijst van de Burgemeester won er 6,1. Cerexhe kon duidelijk profiteren van de burgemeestersbonus in de welgestelde, slaperige gemeente.

Hij tweette rond kwart over tien: "Akkoord getekend, de meerderheid gaat verder!" De meerderheid ziet er wel lichtjes anders uit. Ecolo-Groen wordt een belangrijke coalitiepartner. De groenen winnen 10,8 procent en krijgen er in één klap vier zitjes bij. Défi moet het met één zitje minder stellen. Toch is de meerderheid verzekerd.

Alexia Bertrand (MR), kabinetschef van Didier Reynders (MR), had haar zinnen op de burgemeesterssjerp gezet. Maar ze is er niet in geslaagd de macht van Cerexhe te breken. Hij gaat rustig op zijn elan door.

Wie wordt burgemeester?

cdh_benoit_cerexhe_940_667px_c_bx1.jpg
© BX1

Alexia Bertrand (MR) had haar zinnen op de burgemeesterssjerp gezet, maar Benoît Cerexhe (CDH) gaat met de zege lopen. Zijn bonte coalitie met Ecolo-Groen en Défi wint zes zetels. Alexia Bertrand is niet geslaagd in wat Cerexhe deed in 2012: razendsnel een anticoalitie op de been brengen tegen de grootste partij. De MR is opnieuw naar de oppositiebanken verwezen en Cerexhe zit net ietsje steviger in het zadel.

En de Vlamingen ...

Goed nieuws voor Vlaams schepen Helmut Devos (CD&V). Hij is rechtstreeks verkozen. Bij de vorige verkiezingen waren nog kunstgrepen nodig om hem in de gemeenteraad te hijsen, maar nu is hij daar op eigen kracht in geslaagd. 421 voorkeurstemmen waren genoeg voor een zitje. Ook Carla Dejonghe (Open VLD) is verkozen. Zij kreeg 1.068 voorkeurstemmen.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Sint-Pieters-Woluwe.

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?