resultaten 14.10

Sint-Pieters-Woluwe: zeldzame winst voor CDH

Maarten Verdoodt
© BRUZZ
14/10/2018
Updated: 14/10/2018 20.00u

| Benoît Cerexhe, burgemeester Sint-Pieters-Woluwe.

De liberalen bekopen hun legislatuur in de oppositie in Sint-Pieters-Woluwe. Cerexhe boekt 6,1 procent winst. Alexia Bertrand met Open MR 5,5 procent verlies. Ecolo-Groen gaat fors vooruit (+10,8 procent), en wordt de derde grootste partij. Cerexhe kan de liberalen opzijschuiven voor een tweede coalitievorming op een rij. Maar of Défi mee aan boord stapt, is nog onduidelijk.

Oranje doet haasje-over met blauw

Burgemeester Cerexhe kan voort met zijn huidige meerderheid in Sint-Pieters-Woluwe. Dankzij de goede score van de lijst van de burgemeester (31,7 procent), maar ook en vooral dankzij de forse winst van Groen-Ecolo, dat de derde grootste partij wordt in de gemeente.

Open MR dreigt zo weer opzijgeschoven te worden door Cerexhe. Alexia Bertrand haalde minder voorkeurstemmen, ook de Nederlandstalige kandidaat Carla Dejonghe raakte verkozen. Al zal dat hoogstwaarschijnlijk wel voor de gemeenteraad zijn, want Helmut De Vos is ook verkozen. De kans is groot dat hij zijn schepenambt (Nederlandstalige Aangelegenheden) voort kan zetten.

"Ik ben opgelucht, maar het is nu kijken welke coalitie er gemaakt wordt", houdt De Vos de boot voorlopig af. "De kans is wel groot dat ik schepen blijf."

Geen sjerp voor Bertrand

De ambities van de liberalen waren duidelijk: de sjerp veroveren. Maar dat zal voor lijsttrekker Alexia Bertrand moeilijk worden. Haar lijst Open MR noteert een verlies van 5,5 procent en strandt op nog geen procentje van de lijst van Cerexhe.

Ondertussen smeedt de burgemeester zijn coalitie. In principe is Défi niet nodig om een meerderheid te vormen.


Blijf op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Sint-Pieters-Woluwe. Op verkiezingsdag maar ook de dagen nadien als de nieuwe coalitie vorm krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Kiest 2018: Sint-Pieters-Woluwe , verkiezingsuitslagen 2018

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni