Verkiezingen stemhokjes 25052014
© Dieter Telemans

Expats naar de stembus? ‘Brusselse gemeenten moeten beter communiceren’

SN
© BRUZZ
17/05/2018

Niet-Belgen die willen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, moeten zich eerst registreren. Maar in het Brussels gewest blijft die opkomst voorlopig laag. "Sommige gemeenten geven gewoon geen informatie", klinkt het bij expats.

Onlangs bleek nog dat nog geen tiende van de Brusselse EU-burgers zich al heeft ingeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Uit een rondvraag bij enkele expatverenigingen blijkt dat veel Europese Brusselaars klagen over een gebrek aan duidelijke informatie. “Het grootste obstakel voor expats om deel te nemen aan de verkiezingen, is de karige communicatie van de gemeenten,” zegt Thomas Huddleston van de ngo Migration Policy Group (MGO).

Met een team van zo’n 60 vrijwilligers schuimt MGO gemeenten en events af, onder de noemer VoteBrussels. Doel is om niet-Belgen uit te leggen hoe te stemmen bij de lokale verkiezingen. “En daar blijkt desinformatie het grootste probleem te zijn. Eens expats weten wat ze moeten doen, wil driekwart wél heel graag stemmen.”

Nochtans is het betrekkelijk simpel. Expats moeten een formulier invullen voor 31 juli, en dat aan de gemeente bezorgen. Daarna krijgen ze een notificatie, die ze kunnen meenemen naar de stembus.

“Maar de gemeenten Ganshoren, Koekelberg, Oudergem en Anderlecht voorzien gewoon geen informatie voor niet-Belgische kiezers,” zegt Huddleston. “Andere gemeenten, zoals Elsene, geven wel informatie maar die is vaak onnodig moeilijk.” De pagina op de gemeentelijke website staat inderdaad bol van de ambtenarentaal. “Als je de pagina al vindt. Zulke informatie zou duidelijk op de homepage moeten staan.”

“Ironisch genoeg vind je de meest transparante informatie bij het Brussels Gewest. Maar aan die verkiezingen mogen niet-Belgen niet deelnemen,” betreurt Huddleston.

Onderhandelen aan het loket

Gemeentes maken de procedures soms ook gecompliceerder dan ze is, merkt Bertrand Wert op. Hij heeft de Franse nationaliteit en is gemeenteraadslid in Elsene voor Ecolo. “De gemeente eist bijvoorbeeld een kopie van de identiteitskaart, terwijl dat volgens de Belgische wetgeving niet verplicht is. Ik heb 40 minuten aan het loket staan onderhandelen,” vertelt Wert.

Maar andere doen het wél heel goed. “Brussel-Stad stuurt zelf het formulier op, vooraf ingevuld. De expats moeten enkel nog tekenen en kunnen het gratis met de post terugsturen,” zegt Huddleston. “Sint-Gillis, Sint-Lambrechts-Woluwe en Etterbeek laten bijvoorbeeld ook inschrijving per e-mail toe.”

Gemeenten mogen inderdaad beslissen over de inschrijvingsprocedures, bevestigt Karin Impens van het gewestelijk Commissariaat voor Europa. “Sommige gemeenten zijn daar inderdaad niet zo mee bezig. Op de site van het commissariaat willen we daarom binnenkort een overzicht geven van welke procedure je per gemeente moet doorlopen.”

Europa in Brussel

Er wordt wel eens beweerd dat eurocraten in Brussel in hun eigen, private bubbel leven. Maar doet Europa wel genoeg voor Brussel, en vice versa?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2018, Europa in Brussel, Thomas Huddleston, Bertrand Wert, Karin Impens, Migration Policy Group, Brussel Kiest 2018, expats

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni