— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Nog geen 10 procent niet-Belgen ingeschreven voor verkiezingen

© ARHUU
|

In het Brussels Gewest heeft nog maar 9,3 procent van de EU-burgers zich ingeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de stemgerechtigde niet-EU-burgers is dat nog maar 6,5 procent. De inschrijvingen lopen nog tot 31 juli 2018.

EU-burgers in België mogen in principe stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Enige vereiste is wel dat ze zich inschrijven. Van de meer dan 220.000 EU-burgers in het Brussels Gewest, heeft voorlopig 9,3 procent zich ingeschreven bij de gemeente (telling Binnenlandse Zaken op 5 mei 2018).

Mensen van buiten de Europese Unie moeten aan strengere voorwaarden voldoen. Maar na vijf jaar wettig verblijf in België zijn ook zij stemgerechtigd, opnieuw mits inschrijving. Het Brussels Gewest telt net geen 65.000 potentiële kiezers van buiten de EU. Daarvan heeft voorlopig 6,5 procent zich ingeschreven.

De inschrijvingscijfers zijn vergelijkbaar met die van de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012, zelfde periode. Toen had 10,7 procent van de EU-burgers zich ingeschreven, en 9,1 procent van de stemgerechtigde niet-EU-burgers.

Wie zich nog wil inschrijven, moet dat doen voor 31 juli. Via de gemeente kunnen niet-Belgen daarvoor een inschrijvingsformulier verkrijgen. Meer informatie daarover vind je op de website van ikstemook.be. Op die website kunnen gemeentes ook terecht om gerichte campagnes te voeren.

Aantallen per gemeente

Vooral de gemeentes Brussel en Elsene tellen heel wat EU-burgers, rond de 30.000. Daarvan is duidelijk nog maar een minderheid ingeschreven. (Lees verder onder de grafiek).

In Schaarbeek zijn ook heel wat potentiële kiezers van buiten de EU, rond de 10.000. Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht tellen eveneens heel wat stemgerechtigde niet-EU-kiezers, ca. 7.500.

Europa in Brussel

Er wordt wel eens beweerd dat eurocraten in Brussel in hun eigen, private bubbel leven. Maar doet Europa wel genoeg voor Brussel, en vice versa?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?