— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

N-VA breekt niet door in Brussel

© Godfried Roelant
Updated: 15-10-2018 - 10:39

N-VA gaat er in vergelijking met zes jaar geleden één zetel op vooruit: van 6 in 2012 naar 7 in 2018. Daarmee scoort N-VA lager dan werd verwacht na de peilingen. Vooral de prestaties van twee parlementsleden vallen tegen.

In Brussel-Stad verliest de lijst met Johan Van den Driessche licht (-0,6 procent), maar de lijsttrekker stelt wel zijn zitje in de gemeenteraad veilig.

Brussels parlementslid Cieltje Van Achter hoopte op een goed resultaat in Schaarbeek, maar tevergeefs: de 2,7 procent is niet voldoende voor een zitje in de gemeenteraad.

Hetzelfde verhaal in Oudergem: daar ging Liesbet Dhaene voor een zetel, maar haar lijst strandt op 2,3 procent. Ook in Koekelberg raakt Honorata Andresjewska met 3,5 procent niet verkozen.

Elders haalt N-VA wel een zetel: in Ganshoren (Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe), Jette (Sara Rampelberg), Sint-Agatha-Berchem (Thomas Villa), Sint-Jans-Molenbeek (Laurent Mutambayi), Evere (Philippe Surmont) en Anderlecht (Gilles Verstraeten).

In die laatste gemeente ging wel een zetel verloren. "We zien dat het niet loont om zittende gemeenteraadsleden uit te sluiten en een nieuwkomer die de gemeente niet goed kent tot lijsttrekker te bombarderen", reageert Nadine Van Lysebetten, die de voorbije zes jaar voor N-VA in de gemeenteraad zetelde. Kort voor de verkiezingen kwam het echter tot een breuk met de partij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?