— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

SP.A-kieslijsten raken moeilijk gevuld

© Ivan Put
| Stemlokaal in Zuidpaleis (archiefbeeld).

Een op de vijf SP.A-lijsten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen is niet volledig. Dat blijkt uit een analyse van professor Johan Ackaert (UHasselt) waarover De Morgen woensdag schrijft.

Ackaert ging voor de krant na of de partijen hun kieslijsten gevuld hebben gekregen. De professor en politicoloog concludeerde dat vooral SP.A daar maar deels in geslaagd is. Terwijl in 2006 nog 7,2 procent van de ingediende lijsten onvolledig was, steeg dat naar 12,7 procent in 2012 en 20 procent dit jaar.

CD&V krijgt nog steeds bijna alle lijsten vol. N-VA doet het beter dan voordien, met 8,7 procent van de lijsten die onvolledig zijn. En ook Groen zit in de lift, al is nog een op de vier lijsten niet compleet.

Eenzame uitschieter, zoals bij voorgaande verkiezingen, is Vlaams Belang. Van de 150 gemeenten waar ze een lijst hebben neergelegd, is 76,7 procent onvolledig. Open VLD gaat een beetje achteruit en krijgt 11 procent van de lijsten niet gevuld.

Een van de verklaringen voor de terugval van sp.a is dat veel lokale kartels tussen sp.a en Groen gebroken zijn en sp.a daar dus dubbel zoveel plaatsen moest vullen. "We hebben net méér sp.a-kandidaten dan bij de vorige lokale verkiezingen", zegt woordvoerster Sarah Vandecruys.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?