Vooruit presenteert kandidaten, jeugdwerker Ilyas Mouani (26) derde op Brusselse lijst

© BRUZZ
28/01/2024

Zondag hield Vooruit.brussels haar nieuwjaarsreceptie in Cinema Palace in Brussel waarbij de volledige lijsten voor het Brussels Gewest en het Vlaams Parlement werden bekendgemaakt. Zoals verwacht staat voormalig staatssecretaris Pascal Smet tweede op de Brusselse lijst. De politieke outsider en oprichter van jongerenorganisatie Nakama Ilyas Mouani staat op drie.

“We hebben bewezen dat we verantwoordelijkheid durven nemen en deze stad vooruit kunnen duwen”, verklaarde staatssecretaris Ans Persoons zondag. “Op het vlak van openbare ruimte & mobiliteit heeft Pascal Smet de kentering ingezet, nu zetten we alles op alles om van Brussel een betaalbare stad te maken voor iedereen.”

704c866d-fbp4100.jpg

| Hannelore Goeman.

De goesting is er dus alvast bij Persoons van wie in het najaar bekendraakte dat ze lijsttrekker zal zijn voor het Brussels parlement.

Ook de huidige Vlaamse fractieleider Hannelore Goeman die voor het Vlaams parlement bovenaan de kieslijst staat, wil er vol voor gaan met een mix van kandidaten: ondernemers, nieuwkomers, onderwijzers, jong en minder jong en Brusselaars met een migratieachtergrond.

“We hebben opnieuw gezorgd voor veel Brusselaars op de lijst die mee willen bouwen aan een betaalbaar en leefbaar Brussel”, klinkt het. “Die weten waarom dat zo belangrijk is omdat ze vandaag al het verschil maken.”

Lees verder onder de foto.

2d07e0c9-fbp4413.jpg

| Ans Persoons en Pascal Smet.

De opvallendste naam daarbij is die van jeugdwerker en voormalig voorzitter van de VGC-jeugdraad Ilyas Mouani (26) die op de derde plaats komt te staan voor het Brussels Gewest.

Mouani is de oprichter van vzw Nakama, een collectief van jongeren dat zich inzet voor de Brusselse jeugd. De naam van de vzw verwijst naar het Japanse woord voor “vriend” en dat is ook wat de organisatie wil zijn voor al wie dat nodig heeft.

"Ons doel is om een plek te creëren waar jongeren zich thuis voelen en waar ze zelf initiatief kunnen nemen", verklaarde hij eerder daarover aan BRUZZ naar aanleiding van de Brussel Helpt-actie ten voordele van Nakama. Vanop zijn plaats op de Vooruit-lijst blijft dat doel onveranderd en wil Mouani zich nu inzetten voor de groeikansen van de Brusselse jeugd: “Nog te vaak bepaalt je afkomst je toekomst. Ik wil Brusselse jongeren stimuleren en motiveren om hun dromen waar te maken."

Topposities

Eerder raakte al bekend dat de 23-jarige fietsmilitant Thomas Anciaux de vijfde plaats invult voor het Brussels Gewest. Voormalig journalist en huidig leerkracht Filip Rogiers staat dan weer als onafhankelijke kandidaat op de tweede plaats voor de Vlaamse lijst. Opvallend: Rogiers zegt, zelfs indien hij voldoende stemmen haalt, geen politiek mandaat op te zullen nemen. "Ik heb er geen talent voor en heb nog werk genoeg als schrijver en zij-instromer in het onderwijs. Mijn stemmen gaan dus naar de partij en de progressieve politiek in Brussel."

Daarnaast vinden we nog onder meer de Brusselse leerkracht en vrouw van senator Bert Anciaux Damienne Anciaux terug op de kieslijsten en treedt de huidige woordvoerder van minister-president Rudi Vervoort Zeynep Balci op als eerste opvolger voor het Vlaams Parlement.

20240125_Thomas Ancieux en Filip Rogiers

| Thomas Anciaux (links) en Filip Rogiers.

Verder worden de topposities aangevuld door klinkende namen. Parlementslid en voormalig staatssecretaris Pascal Smet heeft de tweede plaats op de Brusselse lijst terwijl VGC-voorzitter Els Rochette op nummer vier staat.

Voor het Vlaams parlement staat het Anderlechtse gemeenteraadslid en de voorzitter van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij Safouane Akremi op de derde plek, gevolgd door de Brusselse schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Anaïs Maes.

Een kamerlijst werd zondag nog niet voorgesteld. "Er lopen nog onderhandelingen met de PS voor een eventuele gemeenschappelijke federale lijst", zegt Ans Persoons daarover. In 2019 sloegen de twee partijen daarvoor al de handen in elkaar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni