Verkiezingen stemhokjes 25052014

Meer dan drieduizend mensen zonder oproepingsbrief in Brussel-Stad

Kris Hendrickx
08/10/2018
Updated: 08/10/2018 19.35u

Meer dan 3.000 Brusselaars hebben hun oproepingsbrief voor de gemeenteraadsverkiezingen niet ontvangen. De meldingen komen vooral uit de Noordwijk en de buurt van de kaaien. Ook in Sint-Jans-Molenbeek duiken er problemen op met de bedeling van de brieven.

Op een week van de gemeenteraadsverkiezingen heeft nog niet iedereen zijn oproepingsbrief gekregen. Dat blijkt uit navraag door onze redactie bij de administratie van de Stad.

“Een honderdtal mensen maakten daar bij ons melding van”, zegt Pascale Gemine, die de verkiezingen coördineert bij de Stad Brussel.

Het echte aantal Brusselaars zonder oproepingsbrief ligt echter een pak hoger. Niet iedereen heeft immers de reflex om de administratie te contacteren. Stadssecretaris Luc Symoens heeft intussen aan De Morgen laten weten dat het om meer dan drieduizend Brusselaars gaat.

Het lijkt erop dat er iets mis is gegaan met de postbedeling. “We krijgen vooral meldingen uit de wijken rond de Diksmuidelaan en rond de Antwerpsesteenweg”, zegt Gemine. “Nochtans hebben we alle oproepingsbrieven wel degelijk op 14 september naar de post gebracht. In totaal waren dat er trouwens ongeveer 90.000. In verhouding ligt het aantal mensen zonder brief dus niet zo hoog.”

Duplicaat

De Stad Brussel heeft ondertussen aan Bpost gevraagd om te onderzoeken of er iets is misgelopen met de postbedeling. “We wachten nog op het antwoord.”

Ook in Molenbeek signaleerden verschillende bewoners ons problemen met de oproepingsbrieven. Het kabinet van burgemeester Schepmans kan echter niet zeggen om hoeveel mensen het gaat. Ook Molenbeek wijst naar Bpost.

Wie geen oproepingsbrief kreeg, kan bij de gemeente een duplicaat aanvragen. Dat wordt dan via de post opgestuurd of kan afgehaald worden bij de gemeente. Wie weet waar hij moet stemmen kan trouwens ook gewoon met zijn identiteitskaart opdagen in het stembureau.

Meer info over de stembusgang vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Kiest 2018: Brussel-Stad , oproepingsbrieven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni