Geen grote problemen met oproepingsbrieven verkiezingen

Tom Cassauwers
© BRUZZ
21/05/2019

Een herhaling van de duizenden verloren oproepingsbrieven uit 2018 lijkt geen realiteit te worden. De meeste Brusselse gemeenten rapporteren geen bovengemiddeld aantal klachten, alhoewel er hier en daar toch problemen opduiken.

Zondag is het weer zover, dan verkiest België haar regionale, federale en Europese parlementen. En dat roept alvast herinneringen op aan de lokale verkiezingen van 2018, die in Brussel ontsierd werden door verloren kiesbrieven. Stad Brussel en de gemeente Oudergem alleen al moest toen beiden meer dan 2000 brieven opnieuw rondsturen.

Deze verkiezingen lijkt het probleem minder wijdverspreid. “Er zijn veel minder problemen,” verklaart Fabrice Voogt, woordvoerder van Ahmed El Ktibi (PS), schepen van Burgerlijke stand, Bevolking en Internationale solidariteit bij de Stad Brussel. “Je hebt natuurlijk altijd mensen die hun brief niet correct ontvangen omwille van allerhande redenen, maar het probleem is niet zo groot als in oktober vorig jaar.”

Positieve feedback

Een rondvraag bij de gemeenten Anderlecht, Elsene, Schaarbeek, Molenbeek en Etterbeek toont eenzelfde verhaal, zij melden geen bovengemiddeld aantal verloren oproepbrieven. De Dienst Bevolking van Sint-Gillis reageerde niet op tijd, maar schepen van Jeugd, Duurzame wijkcontracten, Stadsvernieuwing, Administratieve vereenvoudiging en Digitale strategie, Willem Stevens (SP.A) verklaarde wel dat hij geen weet heeft van problemen.

Bpost, die vorig jaar de schuld kreeg van de verloren brieven, is alvast positief. “We kregen enkel positieve feedback uit Brussel,” verklaart Barbara Van Speybroeck, woordvoerster van Bpost. Alhoewel Bpost benadrukt dat in individuele gevallen er toch iets fout kan gaan, denk maar aan een probleem in de database of een huisgenoot die foutief een brief meeneemt.

Toch problemen

In de gemeente Koekelberg is er wel een kritische noot te horen. Zij ontvingen opnieuw een bovengemiddeld aantal klachten, alhoewel ze geen cijfers noemen. Ze vermelden ook dat het probleem van verloren oproepbrieven elk jaar verergert.

Als je toch geen stembrief kreeg, kan je nog tot vrijdag langsgaan bij je gemeente om een nieuwe brief op te vragen. Als dat niet lukt, mag je jezelf ook naar je stembureau begeven met je identiteitskaart. Alhoewel je daarvoor het correcte stembureau moet kennen. Als je niet verhuisde, is dat het bureau waar je vorige keer stemde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019 , Europese Verkiezingen , Bpost , oproepingsbrieven , federale verkiezingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni