— Brussel kiest in jouw gemeente

de Rand

Open VLD en CD&V op tweetalige lijst in Kraainem

Het gemeentehuis van Kraainem.

In faciliteitengemeente Kraainem hebben CD&V, Open VLD, CDH MR en Ecolo een akkoord bereikt om samen als Lijst van de Burgemeester op te komen. Défi en N-VA zullen met een eigen lijst opkomen.

Eind juli was al bekend dat CDH en Ecolo samen met Open VLD en CD&V zouden opkomen in Kraainem voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ook huidige meerderheidspartij MR neemt deel aan de Lijst van de Burgemeester.

Huidig burgemeester Dorothée Cardon de Lichtbuer (CDH) wordt lijsttrekker. Schepen Olivier Joris (MR) krijgt de tweede plaats. De eerste Nederlandstalige op de lijst is Carine Bleyaert (Open VLD), Luc Timmermans (CD&V) staat op plaats vijf. Volgens Timmermans gaat het om een historisch akkoord “omdat de Nederlandstaligen op de lijst de kans zullen krijgen om mee te gaan besturen.”

Kraainem wordt momenteel bestuurd door de Franstalige eenheidslijst Union. Die heeft 16 van de 23 gemeenteraadszetels. Maar Défi, dat net als CDH en MR deel uitmaakt van Union, beschuldigt CDH ervan de solidariteit tussen de Franstalige partijen in Kraainem te verbreken.

N-VA verwijt CD&V en Open VLD dan weer te kiezen voor een uitdrukkelijk tweetalig Kraainem “zonder ook maar een schijn van een Vlaams accent.” Zowel Défi als N-VA komen met een eigen lijst op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?