— Brussel kiest in jouw gemeente

Evere

Evere: Van hetzelfde laken een pak

© Bart Dewaele

Het wordt moeilijk kiezen in Evere, want alle partijen willen hetzelfde. Meer verkeersveiligheid en een slim antwoord op de bevolkingsgroei. Alleen op het gebied van transparantie verschillen de meningen.

| De inzet |


De inzet is tweeledig. Haalt de lijst van burgemeester Rudi Vervoort (PS) een absolute meerderheid? En twee: wie wordt burgemeester? Als Vervoort minister-president mag blijven, neemt Christian Béozière (PS) de honneurs waar. Of hoe het Gewest mee over het lot van de burgemeester van Evere beslist.

De gemeentepolitiek van Evere straalt een gezellige, ietwat gezapige sfeer uit. Burgemeester Rudi Vervoort (PS) en kompaan Guy Vanhengel (Open VLD) willen die liefst van al behouden. Ze hebben daar de politieke slagkracht voor. Ze zijn respectievelijk trekker en duwer op de Lijst van de Burgemeester. Die kwam vorige legislatuur een zetel tekort voor een absolute meerderheid. “We willen dat resultaat minstens evenaren,” zegt Vanhengel.

Dat de gemeente niet wekelijks in brand staat, wil niet zeggen dat er geen uitdagingen zijn. De bevolkingsgroei is er een van, gevolgd door het verkeer, dat soms snel en agressief door de straten raast. Helaas voor de twijfelende kiezer vinden alle politieke partijen die twee thema’s een prioriteit, en onderscheiden zij zich ook niet in de aanpak ervan. Zowel de Lijst van de Burgemeester als N-VA, MR en Ecolo- Groen spreekt van een repressieve aanpak als oplossing.

En zowel meerderheid als oppositie heeft aandacht voor de groene ruimte, die al jaren onder druk staat door de bevolkingsgroei. “Kantoren omvormen tot woningen is de sleutel,” zegt titelvoerend burgemeester Vervoort, die in het kielzog van die appartementen inzet op extra scholen, crèches en sportinfrastructuur.

Campagnekoorts

Minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister Guy Vanhengel (Open VLD) stelden begin juli de volledige Lijst van de Burgemeester voor, waar zij samen op figureren. De andere kandidaten waren in geen velden of wegen te bespeuren. Lakoniek antwoord: “Dan moeten we iedereen uitnodigen, en vooraleer het voor iedereen past...” Nou moe.

Vervoort is titelvoerend burgemeester, omdat hij minister-president is van het Gewest. Pierre Muylle (PS) is de uitvoerend burgemeester, maar gaat op pensioen. “Een brave man,” zegt oppositielid Alain Vander Elst (MR), “maar geen leider. Daardoor was Evere de laatste jaren een gemeente zonder baas, een schip zonder kapitein. Hierdoor was er geen politieke synergie tussen de verschillende dossiers. Zal dat de volgende zes jaar weer zo zijn?”

Het is in elk geval niet zeker of de kiezer die op lijsttrekker Vervoort stemt, hem als kapitein krijgt. Want als Vervoort in 2019 opnieuw minister-president kan worden, gaat hij voor dat mandaat, en neemt Christian Béozière (PS) zijn plaats als burgemeester in. Béozière is nu schepen van Financiën, en was tot 2016 OCMW-voorzitter. De jonge garde – met onder meer zoon Mathieu Vervoort – mag dan staan trappelen, een machtswissel zit er nog niet in.

De strijd om de sjerp is dan ook niet zo spannend. Andere partijen zoals Défi, Ecolo-Groen en CDH willen wel, maar zijn in vergelijking erg klein, terwijl de N-VA maar met twee kandidaten opkomt, Philip Surmont en Jacqueline Renders, die net als Surmont geboren en getogen is in Evere. De schaarse Nederlandstalige stemmen zal de partij hoe dan ook moeten delen met de zeven Nederlandstalige kandidaten die op de Lijst van de Burgemeester staan.

De enige partij die een echte kandidaat-burgemeester naar voren schuift, is de MR. Lijsttrekker Vander Elst: “Ik ben hier nog schepen geweest. De vorige keer had ik het op één na hoogste aantal voorkeurstemmen, beter dan Vanhengel.”

Vander Elst zou als burgemeester de gemeente transparanter maken, iets waarin hij bijgestaan wordt door Ecolo-Groen-lijsttrekker Hicham Talhi. “Pas onder druk van de oppositie en met de verkiezingen in aantocht heeft de meerderheid die motie aangenomen, waardoor de vergoedingen van schepenen en burgemeester eindelijk op de website staan.”

De Vlaamse schepen

Hoogstwaarschijnlijk doet de huidige Vlaamse schepen Martine Raets (Open VLD) er nog een legislatuur bij. Niet alleen is zij de hoogst geplaatste Nederlandstalige op de lijst met de grootste winstkans, ook partijgenoot Guy Vanhengel wil dat ze verder doet. “Bij voorkeur krijgt ze dezelfde portefeuille,” zei hij bij de voorstelling van de kandidaten. Die portefeuille bestaat uit Nederlandstalige Aangelegenheden, Economische Promotie en Tewerkstelling. Op diezelfde lijst staan Tina Martens en Katrien Debeuckelaere. De twee socialisten lijken op weg naar een mandaat als OCMW-voorzitter. Daar hebben ze beiden goede papieren voor. Tina Martens was nog OCMW-secretaris. Debeuckelaere is momenteel OCMW-voorzitter.

Hoe scoort burgemeester Vervoort op de baro(n)meter?

Vervoort zwaait al twintig jaar de plak in Evere. Hij is er de onbetwiste numero uno. En zelfs al is hij minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, hij zal het gemeentelijk belang nooit veronachtzamen. Een echte baron dus van een al bij al kleine gemeente.

Politiek landschap

politieklandschap Evere
Evere is traditioneel een arbeidersgemeente en dat blijkt ook keer op keer uit de stembusslag. Rood staat op één. PS-burgemeester Vervoort verruimde wel stelselmatig zijn PS-lijst, onder meer met liberalen en CD&V, zodat zijn macht zeker niet zou tanen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?