— Brussel kiest in jouw gemeente

Koekelberg

Tinne Van der Straeten krijgt in Koekelberg mobiliteit in handen

© Groen
| Tinne Van der Straeten wordt in Koekelberg Vlaamse schepen, maar krijgt ook de voor de groenen cruciale bevoegdheden rond mobiliteit en openbare werken

In Koekelberg zijn de schepenambten verdeeld. Tinne Van der Straeten (Groen), de enige Nederlandstalige schepen, krijgt een stevig pakket: ze wordt onder meer bevoegd voor openbare werken en mobiliteit. “Precies die bevoegdheden die we wilden.”

Op 14 oktober wisten de PS, Ecolo-Groen en Alternative Humaniste (CDH) na bijna veertig jaar de MR-dynastie van vader Jacques en zoon Philippe Pivin omver te werpen.

Ondertussen zijn de schepenambten en de bevoegdheden verdeeld: de PS levert met Ahmed Laaouej de burgemeester en krijgt daarnaast nog drie schepenzitjes. Ecolo-Groen en Alternative Humaniste mogen elk twee schepenen afvaardigen. Het tweede schepenambt van Alternative Humaniste verhuist over drie jaar evenwel naar Ecolo-Groen.

Drie 'superschepenen'

De nieuwe burgemeester Laaouej, wordt onder meer bevoegd voor Veiligheid, Stedenbouw en Wijkcontracten. Voorts zal het college drie superschepenen tellen, één van elke partij. Khalil Aouasti (PS) wordt eerste schepen en krijgt als voornaamste portefeuilles Begroting en Financiën, Huisvesting, Sociale Cohesie, Burgerlijke Stand en Handel.

Bij Ecolo-Groen wordt Tinne Van der Straeten niet alleen bevoegd voor Nederlandstalig Onderwijs en Cultuur, maar ook voor Openbare Werken en Mobiliteit. “Daarmee krijgen we de hefboom in handen om ons programma, dat focuste op verkeersveiligheid en schone lucht, waar te maken,” reageert Van der Straeten bij BRUZZ. “We proberen die bevoegdheden in elke gemeente waar we in het college komen in handen te krijgen.”

Het derde zwaargewicht wordt Véronique Lefrancq van Alternatieve Humaniste. Zij zal verantwoordelijk zijn voor het Franstalig onderwijs, het Jonge Kind en Netheid.

Exit Pivin

De overige vier schepenambten gaan naar Fatmir Limani (PS, Franstalige cultuur), Nadia Badri (PS/Jeugd en Werkgelegenheid), Anne Tyssaen (Ecolo, Leefmilieu) en, althans de eerste drie jaar, Oussamah Maghfour (Alternatieve Humaniste, Volksgezondheid, IT en Internationale Solidariteit).

Dirk Lagast van SP.A, die na de verkiezingen de lijst van burgemeester Pivin inruilde voor de nieuwe meerderheid, wordt OCMW-voorzitter. Pivin zal zelf zal wellicht niet meer zetelen in de nieuwe gemeenteraad.

De eedaflegging in Koekelberg vindt plaats op maandagavond 3 december.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?