Elise Willame Oudergem lg

| Elise Willame (Ecolo-Groen) neemt geen genoegen met enkel een Vlaamse schepen.

Ecolo-Groen Oudergem legt eis op tafel: 'We willen twee schepenen'

JP
© BRUZZ
05/11/2018

De burgemeester van Oudergem, Didier Gosuin (Défi) heeft maandagavond een coalitiegesprek met Ecolo-Groen, de tweede grootste partij in zijn gemeente. Lijsttrekker Elise Willame mikt op twee schepenen. "We zijn de grote winnaar van deze verkiezingen, dat willen we terugzien in het schepencollege."

Alle Brusselse gemeentes hebben al een coalitie gevormd, behalve Oudergem. Nu lijkt Didier Gosuin (Défi), al meer dan twintig jaar burgemeester, dan toch aanstalten te maken om een coalitiepartner te zoeken. Met zijn absolute meerderheid hoeft hij dat niet te doen, maar traditiegetrouw vraagt hij een andere partij aan boord van het schepencollege.

Op de avond van de verkiezingen gaf Gosuin al aan dat hij de tijd zou nemen om de onderhandelingsgesprekken op te starten. Ruim een maand later heeft hij een afspraak gepland met Ecolo-Groen, na de Lijst van de Burgemeester de grootste partij in Oudergem. De lijst van Gosuin verloor tijdens de afgelopen verkiezingen 16,5 procent van de stemmen, om op een totaal van 19 zetels te komen. De groenen gingen er 8,6 procent op vooruit, en haalden 8 zetels.

Niet enkel Vlaamse schepen

Het is bovendien de enige partij met een Nederlandstalige verkozene, en dus de enige partij die de Vlaamse schepen kan leveren. Lijsttrekker Elise Willame hoopt dat dat Didier Gosuin over de streep zal trekken. Een Vlaamse schepen brengt immers een zakje geld mee. Mogelijk volgt Lieve Jorens dus Dirk Hoornaert (Samen) op.

Maar met enkel een Vlaamse schepen nemen de groenen geen genoegen. "We zijn de grote winnaars van deze verkiezingen," zegt lijsttrekker Willame. "Dat willen we terugzien in het schepencollege."

Qua bevoegdheden denkt ze aan onderwijs, of publieke werken. Ook wil ze van burgerparticipatie een echte bevoegdheid maken. Tot slot wil ze de problemen bij het OCMW oplossen, door meer personeel in te zetten en middelen vrij te maken.

Burgemeester Gosuin ziet maandag en dinsdag ook de lijsttrekkers van de tweetalige liberale lijst van MR-Open VLD (2 zetels), de PS (1 zetel) en de Liste Citoyenne 1160 (1 zetel).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem, Kiest 2018: Oudergem, Politiek, Elise Willame, Didier Gosuin, coalitieonderhandelingen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni