| Brussels minister Didier Gosuin (Défi), stemmenkanon in Oudergem, kiest voor een coalitie met de groenen.

Gosuin kiest voor Ecolo-Groen in Oudergem

TDN
© BRUZZ
22/11/2018
Updated: 22/11/2018 12.43u

In Oudergem gaat burgemeester Didier Gosuin (Défi) in zee met Ecolo-Groen, de tweede grootste partij in de gemeente. Samen hebben ze een comfortabele meerderheid met 27 van de 31 zetels. Lieve Jorens van Groen wordt schepen van Nederlandstalige aangelegenheden, gelijke kansen, diversiteit en informatisering.

Alle Brusselse gemeentes hadden al een coalitie gevormd, maar in Oudergem was het nog wachten op groen licht. Dat kwam er woensdagavond, toen de laatste regels van het bestuursakkoord werden geschreven.

Didier Gosuin wordt opnieuw titelvoerend burgemeester, maar als Brussels minister laat hij de rol van dienstdoend burgemeester over aan Sophie Devos (DéfI). Het akkoord gaat uit van verjonging, burgerparticipatie en een duurzaam beheer.

Coalitie én meerderheidsakkoord

"Het duurde inderdaad iets langer om een coalitie te vormen. Défi had de absolute meerderheid, dus was praten niet echt nodig. Ze zijn met alle partijen gaan praten en moesten niet overhaast onderhandelen", licht Lieve Jorens toe bij BRUZZ.

Niet alleen de coalitie, maar ook het meerderheidsakkoord is rond. "De twee grootste partijen gaan samen voort. Er is dus duidelijk geluisterd naar de kiezer. We zijn trots op ons ambitieus akkoord, waarin de groene golf duidelijk merkbaar is."

Twee groene schepenen

Ecolo-Groen krijgt met lijsttrekker Elise Willame en Jorens zelf twee groene schepenen, de rest van het college wordt ingenomen door Défi. Jorens is de enige Nederlandstalige verkozene, en dus de enige partij die de Vlaamse schepen kon leveren. Dat levert een flinke duit in het zakje.

Zo wordt Jorens de achtste schepen, bevoegd voor Nederlandstalige aangelegenheden, informatisering, gelijke kansen en diversiteit. Ze volgt Dirk Hoornaert (Samen) op. Elise Willame wordt schepen van onderwijs en lokale economie.

Nederlandstalige aangelegenheden

"In Oudergem is een mooie Nederlandstalige trend ingezet. We hebben een bib en een gemeenschapscentrum dat goed werkt. Die werking wil ik naar een hoger niveau tillen", zegt Jorens. "Daarnaast wil ik het Nederlandstalig aanbod van buitenschoolse activiteiten en zomerstages verhogen."

Er wordt ook onderzocht of er een vijfde gemeenteschool moet komen. "In dat kader zullen we ook de taalkwesties bekijken. Misschien komt er wel immersie-onderwijs of een tweetalige school", aldus de kersverse groene schepen.

De burgemeesterslijst van Gosuin verloor 16,5 procent van de stemmen, de groenen gingen er 8,6 procent op vooruit. De oppositie zal in Oudergem zal bestaan uit MR-Open VLD (2 zetels), de PS (1 zetel) en de Liste Citoyenne 1160 (1 zetel).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Kiest 2018: Oudergem , Politiek , Didier Gosuin , Lieve Jorens , Oudergem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni