— Brussel kiest in jouw gemeente

Schaarbeek

Christen-democraten Schaarbeek stellen lijst voor: 'We willen opnieuw mee besturen'

© CDh
| Denis Grimberghs, lijsttrekker voor CDH in Schaarbeek.
Updated: 11-09-2018 - 06:38

Schaarbeeks schepen Denis Grimberghs (CDH) heeft zijn lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld. Hij bestaat uit CDH-leden, CD&V'ers en voor 40 procent uit onafhankelijke kandidaten. Grimberghs wil opnieuw meebesturen, maar of dat lukt zonder stemmenkanon Mahinur Özdemir is onzeker. Zij werd uit de partij gezet nadat ze de Armeense genocide ontkende.

Het CDH zit op dit moment mee in het Schaarbeekse gemeentebestuur, samen met Défi, de scheurlijst Libéraux Schaerbeekois en Ecolo-Groen. De christendemocraten willen daar nog een legislatuur aan toevoegen. "We willen een resultaat behalve dat ons toelaat mee te besturen, ofte meer dan 10 procent," zegt Grimberghs tijdens de voorstelling van zijn lijst.

Burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) stelde eerder al aan de media een voorakkoord met Ecolo-Groen voor. Het CDH mag gerust opnieuw meebesturen van de burgemeester, "maar dan moeten ze wel meer stemmen halen," klonk het toen.

En daar wringt het schoentje. Het CDH is stemmenkanon Mahinur Özdemir kwijt, die uit de partij is gezet wegens negationistische uitspraken over de Armeense genocide. Özdemir liet al weten dat ze niet meer opkomt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Toch mikt de partij van Grimberghs op een goed resultaat. Het programma, dat er kwam na een uitgebreide burgerbevraging, focust op scholenbouw, kinderopvang en verkeersveiligheid. Op de lijst staan zes CD&V'ers.

Eerste Nederlandstalige op de lijst is Ibrahim Kebe, medewerker van staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V), op de negende stek, en Eva Van Eeckhout op de tiende plaats. Verder vinden we ook CD&V'ers Anton Schuurmans (17), Valeri Rajkovcevic (18), Emilie Noë (40) en Mugabe Nizeyimana (43) terug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?