— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Agatha-Berchem
© Bart Dewaele

Burgemeester Joël Riguelle heeft zijn christendemocratische lijst LBR versterkt met stemmentrekkers van PS en Berch’m. En Open MR wist ontevreden LBR-schepenen op haar lijst te verwelkomen. Die reshuffle maakt het onvoorspelbaar en spannend op 14 oktober.

| DE INZET |
 

Wil de burger ‘verandering’, zoals Open MR voorstaat, of blijft hij trouw aan LBR-burgemeester Joël Riguelle? Alle partijen kampen wel met een grote onbekende: voor wie stemmen de nieuwkomers (een instroom van tien procent)? Dat kan het tij keren.

Wat willen de Berchemnaren, onder wie de nieuwkomers die massaal de gemeente zijn ingestroomd? Het wordt de vraag van tien miljoen in Berchem.
Ondertussen zetten de partijen hun strategieën uit. Burgemeester Riguelle zat al aan tafel met alle potentiële partners. Een voorakkoord voor de verkiezingsdag sluit hij ‘officieel’ met niemand. “We zullen zien wat andere partijen willen,” stelt de burgervader, waarvan gezegd wordt dat hij de sjerp na drie jaar zal doorschuiven binnen CDH. De naam van Christian Lamouline, grote baas in de Brusselse gewestadministratie, klinkt het luidst.

Huidig coalitiepartner MR wil alvast “verandering”. Het is de Open MR-slogan. Riguelle is niet onder de indruk: “Bedoelt Open MR dat ze in de oppositie wil zitten of wil ze een andere burgemeester?” Waarop Open VLD’er Vincent Riga zegt: “Ik ben voor een burgemeester die bereikbaar is. De Berchemnaar verdient zo iemand.”

Campagnekoorts

Open MR haalt met een uitgebreid programma alles uit de kast om de burgemeester te leveren. “Het is nu of nooit,” volgens lijsttrekker en huidig eerste schepen Michaël Vander Mynsbrugge.

Joël Riguelle (LBR) straalt voor het eerst in vijftien jaar ‘onzekerheid’ uit. Voor de Nederlandstaligen, die het beleid de rug toe keerden, geldt de vraag: wie van de 15.426 stemplichtigen stemt op hen?

 

De plooien tussen CDH en MR zijn duidelijk niet gladgestreken. Nochtans heeft de LBR-MR-coalitie wel een en ander gerealiseerd, als we een evaluatie van de beleidsoriëntatienota maken. Een nieuw woonzorg- en dagcentrum, de renovatie van het sportcomplex en cultuurhuis Le Fourquet, opvangplaatsen voor asielzoekers, de inrichting van een Transithuis ... Daartegenover staan de jarenlange beloftes die niet werden gerealiseerd. Ze zorgden voor veel brandjes, en zelfs ‘afstapgedrag’ van drie ontevreden Nederlandstalige CD&V-schepenen.

Het uitstel van de bouw van een Nederlandstalige basisschool was hiervoor symptomatisch. “De ontoereikende gewestdotatie en te weinig gemeenschapsmiddelen hebben Berchem geen goed gedaan,” zo pareert Riguelle de kritiek. “De school komt er sowieso.” Maar Riguelle verloor credibiliteit in eigen rangen, hij was geen ‘consensusvader’ meer.

Brussel Kiest 2018 Open VLD MR Open MR Vincent Riga

Met Nederlandstaligen die op de Open MR-lijst en bij N-VA van niks moeten herbeginnen, ligt de bal in Riguelles kamp.

Al in mei stelde hij: “Een tweede Nederlandstalige schepen hoeft niet meer, en zo ja, dan best van een andere partij.” Wat zoveel wil zeggen als: CD&V-getrouwe Agnès Vanden Bremt (LBR) mag tot haar 70 jaar als schepen aanblijven, als flamande de service. De tweede Vlaamse schepen kan misschien gescharreld worden bij Ecolo-Groen, mocht die partij voor een meerderheid nodig zijn. Oud-schepen voor LBR Vincent Riga (nu Open MR) maakt ongeacht de onderhandelingen met Open MR geen enkele kans bij Riguelle.

Huidig Vlaamse schepen Maude Van Gyseghem, die als onafhankelijke bij Open MR opkomt, zit al evenmin op Riguelles praalwagen. Maar ofwel volgt de Open MR-kopman de wens van de kiezer ofwel sluit hij een compromis van uitsluiting van Nederlandstalige schepenen om de burgemeester te paaien. Verrassende scenario’s zullen er sowieso zijn op 14 oktober.

De Vlaamse schepen

“De man in de straat is het vertrouwen in de huidige politiek kwijt. De Vlaming staat niet meer achter LBR,” schermt Vlaamse schepen Maude Van Gyseghem (Onafhankelijke). “Ik heb er dus een goed oog in, als tweede op de gemengde lijst Open MR.”

Van Gyseghem blijft hameren op de uitbreiding van het Nederlandstalig onderwijs en bijkomende plaatsen voor het kinderdagverblijf. “De gigantische demografische groei eist dat.” MR zal dan wel in de coalitie moeten geraken. Zoniet komt huidig schepen Agnès Vanden Bremt (CD&V) in beeld als Vlaamse schepen.

Hoe scoort burgemeester Riguelle op de baro(n)meter?

Misschien speelt burgemeester Riguelle wel eens edelman. Hij is immers acteur. Een echte baron is hij nooit geweest, ondanks zijn 15-jarig burgemeesterschap. Daarvoor haalt hij niet genoeg stemmen. Wat niet wil zeggen dat hij straks niet weer de lakens uitdeelt.

Politiek landschap

politieklandschap SaBerchem
In Sint-Agatha-Berchem zijn de kaarten nog niet geschud. De christendemocraten moeten niet echt vrezen voor hun leiderspositie, maar sowieso heeft Riguelle een coalitiepartner nodig. Vindt hij die niet, dan valt een wissel van de macht niet uit te sluiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?