— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Gillis

Roodgroene coalitie in Sint-Gillis, Picqué blijft burgemeester

© BRUZZ
| Charles Picqué (PS) en Catherine Morenville (Ecolo-Groen)
Updated: 21-10-2018 - 15:37

De Lijst van Burgemeester Charles Picqué (PS) heeft een coalitie met Ecolo-Groen. Met 28 van de 35 zetels vormen de twee partijen een ruime meerderheid. Jos Raymenants (Groen) wordt schepen voor Nederlandstalige aangelegenheden, verneemt BRUZZ. Charles Picqué (PS) blijft - voorlopig - burgemeester.

Witte rook uit de schouw van het gemeentehuis: er is een nieuwe coalitie. Na een kleine week onderhandelen, verruilt burgemeester Charles Picqué (PS) de MR voor Ecolo-Groen.

Electoraal is dat logisch, gezien de groenen als winnaars uit de bus kwamen, en maar liefst 8 zetels meer haalden dan de MR. Maar: Picqué gaf voor de verkiezingen te kennen liever met de MR van vriend Patrick Deboeverie verder te willen gaan.

Raymenants schepen

Maar de kiezer besliste anders. Ecolo-Groen krijgt drie schepenposten. Lijsttrekker Catherine Morenville (Ecolo) heeft een stevige portefeuille, met de bevoegdheden Mobiliteit, Openbare Werken en Stedenbouw. Zij wordt eerste schepen. Tweede op de lijst Mohssin El Ghabri (Ecolo) krijgt Cultuur, Economische Ontwikkeling en Dierenwelzijn.

De portefeuille Nederlandstalige aangelegenheden, Duurzame Ontwikkeling, Energie en Gemeente-eigendommen is voor Jos Raymenants (Groen). Dat is opvallend, gezien Suzanne Ryvers (Groen) bijna dubbel zoveel stemmen haalde. Toch laat ze haar zetel aan Jos Raymenants.

"Dat is zeker geen kiezersbedrog", zegt Jos Raymenants aan BRUZZ. "Wij hebben ons altijd als lijstrekkersduo gepresenteerd. We hebben op voorhand daarover ook gesprekken gehad en ik was de enige kandidaat om schepen te worden."

Raymenants komt in de plaats van Willem Stevens (SP.A), die een tegenvallend aantal voorkeursstemmen noteerde.

PS schepenen nog niet bekend, Picqué burgemeester

Wie bij de Lijst van de Burgemeester schepen mag worden, is nog niet bekend. Daarover moet de lijst nog verder intern onderhandelen. Charles Picqué, die niet bereikbaar is voor commentaar, blijft wel burgemeester. "Dat staat vast sinds vrijdag", zegt toekomstig eerste schepen Catherine Morenville aan BRUZZ.

Of Picqué de hele legislatuur burgemeester blijft of onderweg de fakkel doorgeeft, is nog niet duidelijk. Voor de verkiezingen had de burgemeester aangegeven dat hij de sjerp wil doorgeven in de loop van de komende bestuursperiode. De onderhandelingen daarover lopen nog.

Wat er wel al is, is een gemeenschappelijk project. "Minder luchtvervuiling, een lagere autodruk, meer eenrichtingsstraten met gescheiden fietspaden en meer groene ruimte", zegt Raymenants. "De kiezer stemde een progressieve meerderheid. Wij gaan nu alles in het werk stellen om de leefbaarheid te verbeteren", aldus Raymenants.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?