— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek

Catherine Moureaux voert druk op PVDA op: 'Ik wil vooruit'

© BX1
| Catherine Moureaux, lijsttrekker voor PS/SP.A in Sint-Jans-Molenbeek.

De onderhandelingen tussen de PS, PTB*PVDA en Ecolo gaan deze week verder in Molenbeek. Maandag moeten de coalitiepartners akkoord gaan met de agenda van kandidaat-burgemeester Catherine Moureaux (PS). “De burgers begrijpen niet waarom het zo lang duurt", voert ze de druk op.

De onderhandelingen zijn vorige week tijdelijk on hold gezet omdat de PTB*PVDA zijn achterban wilde consulteren. Op maandagnamiddag zit de PS opnieuw samen met PTB*PVDA en Ecolo. Dan moeten die partijen akkoord gaan met de agenda voor de volgende onderhandelingen.

Ook vraagt kandidaat-burgemeester Moureaux (PS) haar potentiële coalitiepartners hun prioriteiten om te zetten in concrete beleidsvoorstellen, zoals ook de PS zelf vorige week al twaalf punten opstelde. Zo hoopt ze de komende weken de grote lijnen voor de aanstaande zes jaar uit te stippelen.

'Burgers begrijpen niet waarom het zo lang duurt'

Volgens Moureaux is het hoog tijd dat er een doorbraak komt. Bezorgde Molenbekenaars hebben haar al gevraagd hoe het staat met de onderhandelingen. “De kiezers hebben een trauma opgelopen in 2012, toen de PS is buitengezet door CDH, MR en Ecolo/Groen,” zei Moureaux op een kort persmoment maandagochtend. “Ze begrijpen niet waarom het zo lang duurt. Ik wil dus graag vooruit zodat de burgers niet van de politiek vervreemden.”

Tussen 1 en 7 december moet het nieuwe schepencollege worden geïnstalleerd. Hoewel de tijd begint te dringen voor de PTB*PVDA om kleur te bekennen, denkt Moureaux voorlopig 'absoluut niet' aan gesprekken voeren met andere partijen.

Ook Jef Van Damme (SP.A) gaf bij BRUZZ al te kennen dat de PTB*PVDA snel moet beslissen of ze al dan niet deel wil uitmaken van de meerderheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?