— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek

Molenbeekse SP.A wordt ongeduldig: ‘Wil PVDA wel besturen?’

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 17 oktober 2018

“Wil de PVDA echt mee besturen, of liever in de oppositie blijven schieten?” Dat vroeg de Molenbeekse SP.A’er Jef Van Damme zich af in ‘Brussel Kiest’. De socialisten willen graag een linkse meerderheid vormen met Ecolo en PTB*PVDA, maar zijn niet tevreden dat die laatste de gesprekken heeft geschorst. “Een coalitie met de MR van burgemeester Schepmans geniet niet onze voorkeur, maar zeg nooit nooit."

Jef Van Damme (SP.A) zegt bij BRUZZ dat een coalitie met PVDA in Molenbeek zeker mogelijk is. “Het is niet evident, dat weet ik, maar we moeten eerlijk zijn. Zij hebben, net zoals onze eigen lijst, heel goed gescoord, en niet alleen in Molenbeek.”

Heeft Van Damme wel het fiat van SP.A-voorzitter John Crombez om een coalitie te vormen met de marxistische partij? “We hebben in het verleden ook al met PVDA gesproken, hoor. In Borgerhout is het zelfs tot een coalitie gekomen die zes jaar heel goed gewerkt heeft.”

PVDA wil eerst achterban raadplegen

Dat gezegd zijnde, zet Van Damme de PVDA wel onder druk om snel klaarheid te scheppen over hun engagement. De PVDA heeft immers de gesprekken een week opgeschort, officieel om de achterban uitgebreid te kunnen raadplegen over een mogelijke deelname aan het bestuur.

“Dat hebben ze inderdaad zo gezegd, en ik begrijp dat je een achterban een mogelijk akkoord moet kunnen voorleggen. Maar we hebben zelfs de inhoudelijke gesprekken nog niet kunnen opstarten”, aldus Van Damme. “We hadden deze namiddag een gesprek gepland, maar ze hebben dat afgezegd. Dat was niet de afspraak.”

Is er dan een kink in de kabel tussen de socialisten en de extreemlinkse lijst? “Neen, ik denk zeker dat we deze piste nog verder kunnen uitwerken. Er is ook een duidelijk mandaat van de kiezer om een linkse coalitie te vormen. Alleen vind ik dat het tijd is. Het is wat raar dat we hier moeten staan wachten op de PVDA.”

Van Damme stelt zich dan ook luidop de vraag of de PVDA wel wil mee besturen. “Dat is voor mij de fundamentele vraag. Ik durf daar op dit moment geen uitspraak over doen. Je moet met drie zijn om een linkse coalitie te kunnen vormen in Molenbeek. Twee partijen staan daar voor te springen (PS-SPA en Ecolo, red.), bij de derde is dat nog niet duidelijk.”

Verder in het gesprek zegt Van Damme ook dat hij zich vragen stelt bij de positie van de PVDA op enkele belangrijke thema’s, zoals mobiliteit. “Ik hoorde daar in het verleden al veel tegenstrijdige berichten over. Ze protesteerden bijvoorbeeld nadrukkelijk tegen de lage-emissiezone, wat ik raar vind”, klinkt het. Van Damme verwijst daarmee naar het protest van de PVDA tegen wat ze de 'pestbelasting' van de Antwerpse LEZ noemden.

"Ik hoorde in het verleden al veel tegenstrijdige berichten over de posities van de PVDA over mobiliteit"

Toch coalitie met MR?

Uit verschillende hoeken weerklinkt ook de kritiek dat de socialisten enkel beleefdheidsgesprekken met de PVDA willen voeren, maar dat een coalitie met de MR van huidig burgemeester Schepmans het werkelijke doel is. “Dat wil ik ten stelligste ontkennen. De kiezer heeft de MR afgestraft. Dus dat is in eerste instantie niet waar we mee bezig zijn.”

En toch, “zeg nooit nooit”, klinkt het ook bij Van Damme. “Het is niet plezant om te zitten wachten op de PVDA. In die zin zou het gemakkelijker zijn om nu met een andere partij aan tafel te gaan zitten, maar dat zou tegen onze persoonlijke voorkeur zijn.” De socialistische kandidaat-burgemeester Catherine Moureaux (PS) liet woensdag wel nog duidelijk verstaan dat ze op dit moment "enkel aan een linkse meerderheid denkt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?