resultaten 14.10

Molenbeek: Moureaux wil met PTB-PVDA in zee

Kris Hendrickx
© BRUZZ
14/10/2018
Updated: 14/10/2018 22.40u

| Veel sfeer wanneer Catherine Moureaux op het Gemeenteplein komt met enkele honderd aanhangers.

Met alle stemmen geteld is vooral PTB-PVDA de grote winnaar in Molenbeek. PS-SP.A gaat er licht op vooruit en blijft de grootste. Catherine Moureaux is aan zet en wil met PTB-PVDA besturen.

De socialisten blijven de grootste in Molenbeek. PS-SP.A haalt er ruim 31 procent van de stemmen, 2 procent meer dan in 2012 met vader Philippe Moureaux. Opmerkelijk daarbij is het persoonlijke resultaat van dochter Moureaux. Met 7.133 stemmen doet die het uitzonderlijk goed. Als nieuwkomer in de gemeente haalt ze ook ruim 1.000 stemmen meer dan haar vader in 2012.

De Lijst van de Burgemeester krijgt een tik en zakt van 27 procent naar 24 procent. Françoise Schepmans is goed voor 6.468 stemmen. Een erg mooie score, maar niet de beste in de gemeente dus.

De rest van haar lijst scoort eerder teleurstellend. Geen enkele kandidaat haalt er meer dan 600 stemmen. Mohamed El Bachiri, bekend van "Een Jihad van Liefde", raakte met 333 stemmen niet verkozen van op de vierde plaats. Khadija Zamouri (Open VLD) haalde op plaats drie 451 stemmen en is wel verkozen.

PTB-PVDA doet het uitzonderlijk goed met ruim 13 procent, terwijl CDH wat zakt naar iets meer dan 8 procent.

Schepen Ahmed El Khanouss en burgemeester Françoise Schepmans bekijken de eerste resultaten in Sint-Jans-Molenbeek

| Schepen Ahmed El Khanouss en burgemeester Françoise Schepmans ontdekken de eerste resultaten.

Ecolo haalt ruim 8 procent, dat is bijna evenveel als in 2012 toen de partij samen met Groen opkwam. Die laatste partij haalt op eigen kracht 2,5 procent, niet genoeg voor een zetel.

N-VA klokt voorlopig af op 3 procent, Défi haalt een dik procent meer.

Burgemeester Schepmans is zo meteen haar meerderheid kwijt.

Moureaux: 'Voelde dit op terrein'

Catherine Moureaux is niet verrast door de resultaten. "Dit komt overeen met wat ik op het terrein hoorde, zeker als je ook naar de vooruitgang van de PVDA-PTB kijkt."

Moureaux wil dan ook in eerste instantie met de grote winnaar aan tafel zitten. "De kiezer heeft heel duidelijk links gekozen." Samen hebben ze trouwens een - krappe - meerderheid.

Moureaux wil verder graag ook Ecolo-Samen in de meerderheid. Lijsttrekster Sarah Turine zegt aan onze redactie dat ze daar zeker open voor staat.

PTB-PVDA-lijsttrekker Dirk De Block glundert vandaag. "Dit is geen verrassing. Mensen willen dat er iets gebeurt aan de hoge huurprijzen, ze willen ook beter onderwijs. Veel mensen die in 2012 van vader Moureaux afwilden en toen Schepmans hebben gekozen, hebben nu het resultaat gezien en kiezen voor ons."

Over een deelname aan het gemeentebestuur houdt De Block de lippen stijf op elkaar. "Eerst feesten we, morgen zien we verder."

Veel sfeer wanneer Moureaux haar aanhangers toespreekt.

Dirk De Block, lijsttrekker PTB-PVDA: "Eerst feesten, morgen verder zien."

Catherine Moureaux ziet dat de kiezer voor een links bestuur koos en wil met PTB-PVDA onderhandelen.

Jef Van Damme over de partner van voorkeur: PTB-PVDA

Blijf op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Sint-Jans-Molenbeek. Op verkiezingsdag maar ook de dagen nadien als de nieuwe coalitie vorm krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Kiest 2018: Sint-Jans-Molenbeek , verkiezingsuitslagen 2018

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni