— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

Bitse strijd om Turkse kiezer in Sint-Joost

© Groen
| Hayat Mazibas en Kenan Aydogan, de twee kandidaten van Turkse herkomst op de lijst Ecolo-Groen die door het pamflet geviseerd worden.

Er woedt een bitse strijd in Sint-Joost-ten-Node om de Turkse kiezer. Afgelopen weekend dook opnieuw een pamflet op dat oproept om burgemeester Emir Kir (PS) te steunen. De kandidaten van Turkse origine op de lijsten van MR en Ecolo-Groen worden "verraders" en "marionetten" genoemd.

Wie de boodschappen verspreidt, is niet duidelijk. Al hebben zowel Ecolo-Groen als MR wel een vermoeden waar ze vandaan komen. Eerder uitten beide partijen al kritiek op de vijandige en intimiderende kiescampagne die burgemeester Emir Kir (PS) voert. Vooral kandidaten van Turkse origine zouden aangevallen worden.

'Bedrog'

Afgelopen weekend dook een pamflet op dat de ronde doet in Turkse cafés en buurthuizen. BRUZZ kon de tekst van twee pagina's lang inkijken. Daarin wordt gewaarschuwd voor de misleiding van Turkse kiezers in Sint-Joost-ten-Node.

Volgens de flyer dienen de Turkse kandidaten op de groene lijst van Zoé Genot enkel om stemmen af te snoepen van Kirs tweetalige PS-SP.A-lijst. “Die staan er alleen maar bij om Emir Kir te destabiliseren in de hoop hem te kunnen vervangen als burgemeester. En op het einde van het verhaal verliezen alleen de Turken.”

Er wordt fijntjes op gewezen dat er behalve een burgemeester van Turkse origine, ook twee schepenen uit het Turkse stadje Emirdag in zijn college zitten. Het pamflet insinueert dat alleen PS-SP.A capabel is om Turkse Belgen in het schepencollege van Sint-Joost te installeren.

'Marionetten'

Nog volgens de flyer maken jonge kandidaten zoals Hayat Mazibas (Ecolo), Kenan Aydogan (Ecolo) en Zeynep Kandemir (MR) geen schijn van kans om Kir van de troon te stoten. "Zo'n marionet kan toch nooit winnen? Deze jonge kandidaten komen uit het niets op de lijsten, maar zullen gebruikt en weggesmeten worden."

Mazibas, die de vijfde plaats kreeg op de lijst van Ecolo-Groen, pikt dergelijke woorden niet. “Kenan Aydogan en ik hebben voor de partij gekozen die ons het best vertegenwoordigt. Dat maakt ons toch geen marionetten of verraders? Ons doel is niet om te verdelen, maar juist om de integratie en het jeugdbeleid te verbeteren”, schrijft ze op haar Facebookpagina.

20180924_pamflet Sin-Joost
© Pierre-Yves Lambert via Twitter
| Het pamflet werd volledig in het Turks verspreid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?