— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

Lijst Kir alleen verder in Sint-Joost, Lydia Desloover Vlaamse schepen

Lydia Desloover Emir Kir
© Emir Kir
| Lydia Desloover (SP.A) wordt de nieuwe Vlaamse schepen in Sint-Joost. Ze poseerde deze zomer al met burgemeester Emir Kir
© Emir Kir
| Lydia Desloover (SP.A) wordt de nieuwe Vlaamse schepen in Sint-Joost. Ze poseerde deze zomer al met burgemeester Emir Kir
Updated: 15-10-2018 - 20:43

De PS-afdeling van Sint-Joost heeft besloten om zonder coalitiepartner te gaan besturen. De partij beschikt immers over een absolute meerderheid van 17 van de 29 zetels. De Franstalige socialisten ruimen baan voor eerste opvolgster Lydia Desloover (SP.A), die de nieuwe Vlaamse schepen wordt.

Dat meldt burgemeester Emir Kir (PS) aan BRUZZ.

Zes jaar geleden hadden de socialisten nog een ietwat krappe 16 zetels, waardoor de PS besloot een akkoord te sluiten met het CDH.

Maar het CDH verloor zondag vier van haar vijf zetels, waardoor het in de lijn der verwachtingen lag dat de PS alleen verder zou gaan. De twee andere partijen die deel zullen uitmaken van de nieuwe gemeenteraad, MR en Ecolo-Groen, lagen tijdens de campagne immers voortdurend in de clinch met Kir, die ze van intimidaties en bedreigingen beschuldigden.

MR meldde zondagnacht al aan BRUZZ niet met Kir in zee te willen. En de burgemeester had zelf al laten weten niet te willen samenwerken met Ecolo-Groen, nu veruit de grootste oppositiepartij.

'Belangrijk voor Nederlandstalige gemeenschap'

Lydia Desloover eindigde na de stembusgang zondag als eerste opvolgster. "Maar ze heeft dat heel goed gedaan voor een eerste keer", zegt Kir. "Anne-Marie De Raedt neemt ontslag uit de gemeenteraad om baan te ruimen voor haar." Desloover wordt dan zoals verwacht de nieuwe Vlaamse schepen, een post waar voor Sint-Joost een bedrag van 1,6 miljoen euro aan vasthangt.

"Het is heel belangrijk voor de Vlaamse gemeenschap in Sint-Joost om een aanspreekpunt te hebben", zegt Kir. "Zowel voor de school, de verenigingen als gemeenschapscentrum Ten Noey." De burgemeester laat nog weten dat het meerderheidsakkoord een "nieuw antwoord wil geven qua onderwijs" en daarom een plan zal omvatten voor een tweetalige Frans- en Nederlandstalige school.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?