Begroting 2018 in Sint-Joost onder burgemeester Emir Kir: gratis bewonerskaarten voor parkeren en een studie naar een slachtvloer voor rituele slachtingen

De gemeenteraad van Sint-Joost heeft maandagavond de begroting gestemd voor 2018. Opvallend: de eerste bewonerskaart voor een huishouden - die tot nu toe 5 euro per jaar kostte - wordt voortaan gratis. Dat is in strijd met de gewestelijke parkeerbesluiten.

Sint-Joost heeft een licht begrotingsoverschot geboekt van 52.700 euro voor 2018, meldt de meerderheid. "We houden onze belofte om de gemeentebegroting weer op de rails te krijgen tegen 2018", zegt burgemeester Emir Kir (PS) in La Capitale. "Meer nog, dit is zelfs al het derde jaar met een overschot."

Oppositieraadslid Frédéric Roekens (Groen) stelt zich vragen bij de berekeningsmethode. "In de begroting staat bijvoorbeeld nog de middagbijdrage ingeschreven die ouders in de Nederlandstalige school Sint-Joost-aan-Zee betaalden", vertelt hij aan BRUZZ. "Een bijdrage die zij sinds september niet meer neertellen, maar toch staat ze nog ingeschreven. Dat is al 40.000 euro die de gemeente in realiteit dus niet zal ontvangen."

Bovendien heeft hij kritiek op het blijvende onderscheid tussen de Nederlands- en Franstalige scholen. "Ouders van kinderen op de Nederlandstalige school moeten blijven betalen voor voor- en naschoolse opvang van IBO De Buiteling, op de Franstalige scholen niet."

In strijd met Gewest

Burgemeester Kir maakt wel geld vrij om de eerste parkeerkaart van een huishouden voortaan gratis te maken. Tot nu toe kostte die 5 euro per jaar. De beslissing is in strijd met de nieuwe parkeerbesluiten van het Gewestelijk Parkeerbeleidsplan, die vanaf 2017 een minimumtarief van 10 euro per jaar voor een parkeerkaart voorschrijven.

Dit geeft een volledig verkeerd signaal, vindt Roekens. "Dit is duidelijk een populistisch cadeautje in een verkiezingsjaar. Er zijn al geen parkeerplaatsen, de kaart gratis maken zal bewoners niet aan een plaats helpen. Bovendien is het geen cadeau voor de mobiliteit." Minister van Mobiliteit Smet (SP.A) noemt de beslissing trouwens ronduit "illegaal".

Vorige week raakte al bekend dat de gemeente ook een studie van 200.000 euro bestelt rond een permanent slachthuis. "Als het Gewest het ritueel slachten net zoals Vlaanderen en Wallonië verbiedt, zal dat volledig weggegooid geld zijn", klinkt het bij de groenen.

Verder behoudt Sint-Joost de renovatiepremies voor eigenaars in de gemeente, voortaan wel uit eigen zak betaald want het gewestelijke budget daarvoor is op. De administratieve documenten blijven goedkoop.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Kiest 2018: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving, Politiek, Emir Kir, parkeren, bewonerskaart

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni