— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Lambrechts-Woluwe

Lijsttrekkers aan het woord: Sint-Lambrechts-Woluwe

Wat hebben de lijsttrekkers van de verschillende partijen voor ogen voor hun gemeente? Met andere woorden: WIE WIL WAT?

20180528 RONDE Maingain BRUZ ACTUA 1618
© Photonews
| Olivier Maingain


Olivier Maingain (LB): goed bestuur en beheer van de financiën staan voorop. De belastingdruk moet laag blijven en de burgers moeten meer inspraak krijgen in hoe het geld wordt besteed. Er komt een participatief budget van minstens 200.000 euro per jaar dat lokale initiatieven ondersteunt. Ook moet Sint-Lambrechts-Woluwe veiliger worden.

Amélie Pans, lijsttrekker MR+ in Sint-Lambrechts-Woluwe
© MR+
| Amélie Pans


Amélie Pans (MR+): voor de MR die haar lijst uitbreidde met Open VLD’ers en twee CD&V’ers, onder wie oudgediende Georges De Smul, moet de gemeente dringend veel digitaler beginnen te werken. Voor de liberalen moet het leeuwendeel van de gemeente-vzw’s op de schop en moet de gemeente als alternatief voor de kerk in samenwerking met buurgemeente Sint-Pieters-Woluwe dringend een neutrale afscheidsruimte bouwen.

Sint-Lambrechts-Woluwe: Jean Leclercq, lijsttrekker voor PS-SP.A
© PS-SP.A
| Jean Leclercq


Jean Leclercq (PS-SP.A): het sleutelwoord voor de socialisten is weinig verrassend ‘solidariteit’. Hun partijprogramma wil een solidariteitsschepen en wil de Noord-Zuidbanden aanhalen. Ze willen ook meer en betere, betaalbare huurwoningen en een verscherpte controle in de zone 30 rond scholen.

Philippe Vandemeulebroucke, lijsttrekker Ecolo-Groen in Sint-Lambrechts-Woluwe
© Ecolo-Groen
| Philippe Vandemeulebroucke


Philippe Vandemeulebroucke (Ecolo-Groen): de groenen willen geen grote nieuwbouwprojecten om de druk op de woningmarkt te verlichten, maar zien heil in bescheiden bebouwing. De gemeente moet klimaatvriendelijker en energiezuiniger. Daarnaast moet de meerderheid dringend werk maken van een participatief beleid en beter luisteren naar de burgers.

Jean-François Thayer, lijsttrekker voor CDh in Sint-Lambrechts-Woluwe
© CDh
| Jean-François Thayer


Jean-François Thayer (Wolhu): de CDH ging de boer op om ideeën te sprokkelen. De partij legt de laatste hand aan het partijprogramma, dat bestaat uit voorstellen van burgers. Schepen voor Stedenbouw Thayer (CDH) wil naar eigen zeggen minder verkeer, meer samenhorigheid door multiculturaliteit te bevorderen en lokale burgerinitatieven vleugels geven. “We moeten de levenskwaliteit van de Woluwenaars bewaren,” klinkt het.

Analyse: Maingain rijmt op dédain

Aan het bestuur en de populariteit van burgemeester Olivier Maingain (Défi) lijkt in Sint-Lambrechts-Woluwe voorlopig geen eind te komen. Vraag is of hij ook de harten van de Nederlandstaligen van zijn gemeente kan verwarmen. “Er is nog altijd een soort dédain voor de Vlamingen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?