— Brussel kiest in jouw gemeente

Vorst

Défi treedt ook in Vorst tot coalitie toe

"Défi vervoegt onze ploeg", zegt kandidaat-burgemeester Tristan Roberti uit Vorst

In de Brusselse gemeente Vorst gaan Ecolo, MR en cdH in zee met Défi. Dat heeft toekomstig burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo) donderdag aangekondigd.

De meerderheid telt dan 23 van de 37 zetels. Ecolo is de grootste, met 11 zetels, gevolgd door MR (6), cdH (2) en Défi (4). De drie eerste partijen hadden zich al aan elkaar geklonken, maar omdat de meerderheid erg krap is(19 op 37) zochten ze in Défi een vierde partner.

"Défi vervoegt onze ploeg om een comfortabele meerderheid te vormen voor een bestuur voor wie een gezond bestuurde gemeente, omgeving en inclusie de prioriteiten zijn", zegt toekomstig burgemeester Stéphane Roberti (Ecolo).

Schepenverdeling

Het college krijgt "enkele ervaren leden" maar het "politieke landschap in Vorst wordt ook vernieuwd", klonk het. Concrete namen zijn er nog niet, maar de verdeling tussen de partijen is wel al duidelijk.

Naast de sjerp krijgt Ecolo ook de schepenen van Onderwijs, Stadsontwikkeling en Groene Ruimte en de OCMW-voorzitter. De MR krijgt Burgerlijke Stand, Cultuur, Sport en Preventie, terwijl Défi-schepenen bevoegd worden voor Participatie, Financiën, Netheid en Werk. CdH krijgt één schepen, op Openbare Werken, Wonen en Mobiliteit.

De PS van uittredend burgemeester Marc-Jean Ghysels is met tien zetels de op één na grootste partij na Ecolo, maar zit de komende zes jaar dus op de oppositiebanken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?