In aanloop naar de verkiezingen nodigt radiopresentator Gunnar elke week jongeren uit voor een panelgesprek, over hoe zij kijken naar de Brusselse politiek. Clovis (17), Grim (18), Eedris (17), Maria (24), Andreas (18) en Mette (17) gaan dit jaar voor de eerste keer stemmen. Ze debatteren over verschillende stellingen rond het wekelijkse verkiezingsthema van BRUZZ. Deze week hebben ze het over de ongemakken in de stad.

Stelling 1: ‘België zou het gebruik van cannabis moeten legaliseren’

Cannabis is een illegale drug. Daar heeft de drugwet van juni 2003 niets aan veranderd. Er kwam toen een decriminalisering: cannabisbezit en/of -gebruik door volwassenen krijgt de laagste vervolgingsprioriteit. Sindsdien is de legalisering van recreatief gebruik van cannabis een onderwerp dat vaak terugkeert in debatten.

Ook het jongerenpanel heeft er veel over te zeggen. "Er zijn zoveel problemen die vermeden kunnen worden bij het legaliseren van cannabisgebruik", vertelt Eedris.
Volgens hem zou de criminaliteit in Brussel daardoor ook dalen: "Ik denk niet dat het kwaad kan om het te legaliseren want het is een softdrug."

In het algemeen zijn de jongeren wel akkoord dat de legalisering effect zou hebben op de toegenomen criminaliteit in Brussel. Maar Mette vindt niet omdat cannabis een softdrug is, dat het minder gevaarlijk is: "Woorden als softdrugs en harddrugs betekenen eigenlijk niets. Ik vind niet dat het ene beter is dan het andere. Ik ken zoveel mensen die beginnen met wiet. Daarna raak je makkelijker in contact met andere soorten drugs."

Stelling 2: ‘Er moet meer ingezet worden op openbaar vervoer tijdens de nacht’

De jongeren debatteren samen over de tweede stelling.

De jongeren vertellen vanuit hun eigen ervaringen over naar huis gaan in de late uren. "De laatste keren dat ik uitging, heb ik steeds een Uber genomen. Omdat er niet echt andere opties waren. Behalve naar huis wandelen, maar 's avonds laat is dat gewoon te gevaarlijk", vertelt Andreas. De drie andere jongeren gaan volledig akkoord met de stelling: "Als jongere ga ik wel eens graag uit en ik kan wel eens een Uber nemen. Maar het geld groeit niet op mijn rug", voegt Mette daar aan toe.

Ook Eedris is van mening dat het veiliger en beter zou zijn als het openbaar vervoer 's nachts zou blijven rijden. Hij maakt wel de bedenking dat er natuurlijk mensen moeten zijn die het beroep willen uitoefenen in de late uren: "We kunnen makkelijk zeggen dat we dat willen. Maar als er niet veel mensen dat werk willen doen, is dat natuurlijk een langer proces", concludeert Eedris.

Stelling 3: ‘Ik voel me vaak onveilig in Brussel’

Mette kiest de derde stelling over onveiligheid.

"Ik voel me eigenlijk best wel veilig, maar ik weet ook dat dat komt omdat ik in Brussel ben opgegroeid, en dat ik met veel dingen heb leren leven. Want het is absoluut geen evidentie om als jong meisje 's avonds laat rond te wandelen", vertelt Mette. Tijdens het panelgesprek wordt de vraag gesteld of je iets moet melden wanneer je lastiggevallen wordt. Het jongerenpanel antwoordt dat je dat moet doen, maar dat dat niet altijd even makkelijk is.

Veiligheid is een breed onderwerp binnen het panelgesprek. Voor Eedris, Mette, Andreas en Grim is er een verschil tussen de fysieke en emotionele veiligheid in Brussel. "Ik ben van een klein dorp naar Brussel verhuisd en ik voelde me minder veilig in dat dorp dan in Brussel. Daar viel ik uit de groep omdat iedereen hetzelfde is. Maar in Brussel lopen er zoveel verschillende mensen rond, dat ik me geen zorgen moet maken over wie ik ben. Op vlak van emotionele veiligheid, vind ik Brussel heel aangenaam", vertelt Grim.

Stelling 4: ‘Druggebruik en agressie zijn de afgelopen tijd sterk toegenomen in Brussel’

De jongeren debatteren samen over het toegenomen druggebruik en de agressie.

"Ik weet niet of het openbaar druggebruik is toegenomen, maar ik ben me er meer bewust van naarmate ik ouder word, dus zie ik het meer. Maar ik denk niet dat het is toegenomen", vertelt Mette. De cijfers tonen echter wel aan dat er meer drugsoverlast is in Brussel. Het jongerenpanel is van mening dat de drugscriminaliteit vaak binnen bendes blijft, maar de jongeren zijn wel bang dat de situatie in Brussel zou kunnen verergeren. "Volgens mij hangt druggebruik en criminaliteit wel superhard samen. Die agressie en schietpartijen blijven vaak binnen bendes. Maar die afrekeningen gebeuren wel steeds meer in het openbaar en worden ook steeds gewelddadiger", concluderen Andreas en Grim.

Volgende week

Volgende week komen Clovis, Mette, Grim, Eedris en Maria voor de laatste keer op bezoek bij Gunnar. Ze debatteren over verschillende stellingen over de Brusselse politiek en haar uitdagingen. Volgende week hebben ze het over het verkiezingsthema ‘de troeven’. Ze gaan dieper in op alles wat te maken heeft met gezondheid, onderwijs, welzijn, cultuur en gelijke kansen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni