Brussel kiest: 'Daklozen en migranten maken de stad vuil'

© BRUZZ
16/05/2024

Tot aan de verkiezingen op 9 juni organiseert BRUZZ telkens op donderdag en vrijdag een mini-debat tussen twee Brusselse politici. Vandaag: Sonja Hoylaerts (Vlaams Belang, tweede plaats Brussels parlement) en Wassim Essebane (CD&V, derde plaats Brussels parlement) over properheid, netheid en veiligheid in Brussel.

Brussel heeft als vuile stad een triest dieptepunt bereikt. Daarover zijn onderneemster Sonja Hoylaerts en marketing freelancer Wassim Essebane (CD&V) het met elkaar eens. Voor Essebane komt dat omdat de overheid haar basistaken niet meer naar behoren uitoefent. Hoylaerts wijst beschuldigend naar nieuwkomers, daklozen en uitgeprocedeerde asielzoekers.

Essebane stelt dat het sociaal contract tussen de overheid en de Brusselaar is verbroken. “De slechte aanpak van haar basistaken is een indicatie dat de overheid de Brusselaar niet meer respecteert. Eén eerste gevolg is dat de bewoners de overheid niet meer vertrouwen. Daarnaast krijg je het fenomeen dat een minderheid op haar beurt haar eigen straat en stad niet meer respecteert.”

Om uit die vicieuze cirkel te geraken moet de overheid het vertrouwen terugwinnen, onder andere via betere communicatie, aldus CD&V. Ze moet via sensibilisering werken aan burgerzin en tegelijk het middenveld bij de besluitvorming activeren, om te beginnen de burgercollectieven.

Hoylaerts betreurt dat met de sociale cohesie ook de sociale controle is verdwenen en dat ook buren elkaar vandaag niet meer vertrouwen. Volgens haar zijn vooral de armere gemeenten in Brussel vuil. “Veel vuil komt van mensen die op straat leven. U gaat nu niet zeggen dat daar geen uitgeprocedeerde asielzoekers bij zijn, die onze stad ook vuil maken. De massale immigratie helpt niet.”

Systematische drugscontroles

Vlaams Belang wil preventief Bon, het Brussels onthaalbureau voor inburgering, inschakelen om nieuwkomers beter de regels uit te leggen. En het pleit tegelijk voor een strenger beleid met “nultolerantie en straffen effectief uitzitten in de gevangenis.” Hoylaerts vindt het bovendien verkeerd dat “42% van de gedetineerden in gevangenissen illegalen zijn.”

Essebane reageert dat het geen oplossing is om “gebrek aan properheid en onveiligheid gelijk te stellen aan migratie.” Anderzijds vindt hij dat sluikstorters repressief aangepakt moeten worden met zware boetes. Hij wil de politie meer op straat en tegelijk een drugsplan uitrollen dat gebruikers in eerste instantie als slachtoffers van drugs beschouwt.

Van haar kant vindt Hoylaerts dat die gebruikers harder moeten aangepakt worden. Ze pleit voor systematische drugscontroles “niet alleen in metrostations, maar ook op trendy plaatsen en in het autoverkeer.”

Aan de andere kant is Vlaams Belang positief over “de inhaalbeweging bij de afvalmaatschappij Net Brussel, dankzij het nieuwe recyclagepark in Neder-Over-Heembeek en binnenkort nog één in Anderlecht."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Sonja Hoylaerts , Wassim Essebane , properheid , sociaal contract , Brussel Kiest 2024 , Brussel kiest: het ongemak

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni