Vijf dagen na de opmerkelijke regionale en federale verkiezingen weten we wie de meeste stemmen behaalde en wie er een halfrond moet verlaten. Hoog tijd om de nieuwkomers te leren kennen. Sommigen komen van een ander parlement overgevlogen, anderen zijn échte politieke neofieten. Dit zijn de nieuwe gezichten in het Brussels parlement aan Nederlandstalige kant én de Brusselse parlementsleden in het Vlaams parlement.
Montage: BRUZZ
| De vijf nieuwe gezichten in het Brussels parlement: Bram Jaques (Groen), Imane Belguenani (Open VLD), Sonja Hoylaerts (Vlaams Belang), Emile Luhahi (Groen) en Bob De Brabandere (Vlaams Belang)
Lees ook: Groen-politicus Bram Jacques: VRT-topman Delaplace 'heeft gelogen in het Vlaams parlement'
BRUSSELS PARLEMENT
Imane Belguenani (Open VLD) - nieuwkomer
Met Imane Belguenani op plaats twee voor het Brussels parlement trok Open VLD expliciet de kaart van verjonging. De 29-jarige groeide op in Vorst en ging daar naar een Nederlandstalige school. Ze spreekt daardoor, zoals zoveel Brusselaars, verschillende talen: "Ik ben zelf opgegroeid in het Nederlands, het Frans en het Arabisch. Ik ben geen uitzondering. De helft van de kinderen groeit op in een meertalig gezin."
Belguenani studeerde psychologie aan de VUB en werkte tot voor kort op het kabinet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, waar ze zich op inburgering focuste. De Vorstse is ook ondervoorzitter van het audiovisueel economisch fonds screen.brussels en verhuist binnenkort naar Schaarbeek. Ze legt zich graag toe op ondernemerschap en jeugdwerkloosheid.
In haar vrije tijd gaf ze bijles aan kinderen die het thuis niet breed hadden. “Dat past bij mijn wil om mensen vooruit te helpen,” zegt ze, “bij mijn sociale engagement. Daarom ben ik psychologie gaan studeren. En daarom ben ik in de politiek gestapt."
Sonja Hoylaerts (Vlaams Belang) - nieuwkomer
Vlaams Belang kon zondag een tweede zetel veroveren, waardoor ook de 54-jarige Sonja Hoylaerts werd verkozen.
Hoylaerts groeide op in Etterbeek, ging marketing studeren in Leuven, maar trok vrijwel meteen het ondernemersleven in. "Ik leerde mijn man kennen, die in de horeca zat, waarop ik in de zakenwereld van de horeca ben gestapt."
Hoylaerts werd zo eigenaar van verschillende horecazaken in het Brusselse, waaronder Fellini op het Kasteleinsplein, maar ook de Magdalenazaal in de Duquesnoystraat en het restaurant Viage op de Anspachlaan. "Ik heb zo verschillende zaken opgekocht, opgewaardeerd en weer verkocht", klinkt het.
Toen ze vanuit haar restaurant Serenata in Zaventem getuige werd van een dodelijke vechtpartij trok ze de deur van de horeca achter haar dicht. "Ik heb dat drama vanop de eerste rij meegemaakt, dat was echt heel erg. Het is de reden geweest waarom ik het verkocht heb en toen de opportuniteit was gekomen om op te komen voor Vlaams Belang heb ik die genomen. Er moest iets gebeuren."
Emile Luhahi (Groen) - nieuwkomer
De 34-jarige Emil Luhahi is een volledig nieuw gezicht in het Brusselse halfrond. Luhahi groeide op in de sociale woonwijk Germinal in Evere, wat naar eigen zeggen een van zijn drijfveren is geworden. "Ik heb er veel gezien. Ik ben opgegroeid in een eenoudergezin", zei hij eerder al aan BRUZZ.
Luhahi studeerde voor leerkracht geschiedenis, maar belandde meteen in de sociale sector. Zo werkte hij voor Tada, de weekendschool voor maatschappelijk kwetsbare jongeren en Capital. Daarnaast is hij ook zwemleerkracht en is hij actief bij het Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba. "Daarvoor organiseer ik onder meer gidstochten in de Matongéwijk", zegt hij.
Als rolmodellen stipte Luhahi de Londense burgemeester Sadiq Khan aan en Amerikaans congreslid Alexandria Ocasio Cortez in New York. "Dat zijn politici voor wie ik veel respect heb. Rolmodellen zien met een diversiteitsachtergrond werkt inspirerend. De dag dat Obama president werd heeft mij dan ook getekend."
Jongeren zijn een belangrijk thema voor de politicus. "Zij zijn de rode draad in wat ik doe. Het is waarvoor ik wil opkomen: de jongeren helpen om hun potentieel maximaal te ontwikkelen."
Bob De Brabandere (Vlaams Belang) - nieuwkomer
Bob De Brabandere is geboren en getogen Gentenaar. Tijdens zijn studententijd was hij actief bij de conservatieve, katholieke en Vlaamsgezinde studentenvereniging KVHV. In 2012 studeerde hij er af in politieke wetenschappen en verhuisde dat jaar naar Brussel, waar hij meteen bij Vlaams Belang aan de slag ging, als medewerker van de Brusselse fractie. "Het was een moeilijke periode, want het was toen geen evidentie om voor Vlaams Belang te kiezen, maar ik heb het toch gedaan omdat het een partij naar mijn hart is."
Hij groeide later door tot politiek secretaris van voorzitter Tom Van Grieken.
Hij was in 2014 en 2019 al kandidaat-volksvertegenwoordiger voor het Brussels parlement, maar raakte telkens niet verkozen. Derde keer, goede keer dus. In 2019 werd hij gecoöpteerd als senator, maar de 36-jarige Vlaams Belanger ruilt de Leuvenseweg nu in voor de Lombardstraat. Prioritair zijn volgens De Brabandere de Nederlandstalige dienstverlening, de onveiligheid en de netheid.
De Brabandere is naar eigen zeggen een 'grote metalhead' en telt deze dagen af naar metalfestival Graspop. "Ik kijk er heel hard naar uit om weer met mijn metalvrienden, er zitten er ook wel een paar in de partij, alles te geven."
Celia Groothedde (Groen) - verhuist van het Vlaamse naar het Brusselse parlement
De 46-jarig Celia Groothedde uit Anderlecht kennen we van in het Vlaams Parlement, waar ze zich onder meer toespitste op kinderopvang. Zetelen in het Vlaams parlement was haar eerste mandaat, daarvoor was ze schrijfster en columniste. "Ik heb in het Vlaams Parlement Brussel heel goed kunnen verdedigen", zegt ze. Nu wacht haar dus een verhuizing naar het Brussels parlement. Daar wil ze focussen op zorg en welzijn en meertaligheid, wetenschapsbeleid, innovatie, internationale aangelegenheden, huisvesting, onderwijs, en de Senaat.
Ans Persoons (Vooruit.brussels) - uittredend staatssecretaris
Hoewel Ans Persoons nieuw is in het Brussels parlement heeft ook zij niet bepaald een introductie nodig. Nog net geen jaar geleden verving ze Pascal Smet als staatssecretaris in de Brusselse regering na de controverse die ontstond door de aanwezigheid van een Iraanse delegatie in Brussel. Tot dan was ze schepen van Stedenbouw, Openbare ruimte, Nederlandstalig onderwijs en Nederlandstalige aangelegenheden voor Brussel-Stad.
Najima El Arbaoui (Team Fouad Ahidar) - nieuwkomer
BRUZZ nam de nieuwe verkozenen van Team Fouad Ahidar al onder de loep. Lees het artikel hier.
Ilyas El Omari (Team Fouad Ahidar) - nieuwkomer
BRUZZ nam de nieuwe verkozenen van Team Fouad Ahidar al onder de loep. Lees het artikel hier.
VLAAMS PARLEMENT
Bram Jaques (Groen) - nieuwkomer
De 31-jarige Bram Jaques is jurist, gespecialiseerd in staatsrecht en mensenrechten. Jaques groeide op in Oostende, deed zijn rechtenstudies in Gent en volgde een extra managementopleiding aan de Vlerick businessschool in Brussel. "Ik ben dan in Brussel blijven plakken", zegt Jaques, die nu in Brussel-Stad woont.
Waarom hij is blijven plakken? "Brussel is de enige grootstad in dit land. Ik ben zelf van Oostende en die steden lijken soms op elkaar in hun chaos en vergane glorie. Maar Brussel is ook de plek waar zoveel diversiteit samenkomt. De anonimiteit van de grootstad en het potentieel maakt het leuk om er te wonen en te leven."
Jaques heeft vooral in de cultuursector gewerkt, onder meer voor het klassieke muziekfestival Gent Festival van Vlaanderen. "Ik ben ook al heel lang vrijwilliger in het culturele veld, daar heb ik altijd een passie voor gehad." Hij speelt dan ook zelf viool. "Ik ben lang actief geweest als amateurmuzikant, maar met mijn politieke werk is dat minder evident geworden."
Sinds 2019 is hij actief geworden bij Groen. Hij werkte als fractiesecretaris in de Brusselse fractie van het Brussels parlement. "Ik was hard geschrokken van de resultaten van 2019. Toen ik doorhad dat de klimaaturgentie was weggeëbd en extreemrechts terug van weggeweest was, ben ik actief aan de slag gegaan."
Jaques zal in het Vlaams Parlement onderwerpen als de cultuursector, tekorten in de zorgsector en het onderwijs en de Brusselse stem voor zijn rekening nemen.
Nadia Naji (Groen)- nieuwkomer
Ook de Groen-voorzitter verhuist van het Brusselse naar het Vlaamse parlement. Ze was een van de prominentste gezichten in de campagne van Groen. Ze was journaliste (bij BRUZZ), maar trok uiteindelijk de politiek in en werd in 2021 parlementair medewerker van Arnaud Verstraete, tot Elke Van den Brandt haar onder haar hoede nam en ze in 2022 doorgroeide tot covoorzitster. Lees hier een volledig portret.
M’hamed Kasmi (Team Fouad Ahidar) - nieuwkomer
BRUZZ nam de nieuwe verkozenen van Team Fouad Ahidar al onder de loep. Lees het artikel hier.
Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) - verhuist van het Brusselse naar het Vlaamse Parlement
De 59-jarige Dominiek Lootens-Stael is een van de langstzittende parlementsleden. Hij komt uit West-Vlaanderen, maar woont intussen al jaren in Jette en raakte in 1995 geleden voor het eerst verkozen, in het Vlaams Parlement. Sinds 2004 zetelt hij in het Brussels parlement en keert dus na twintig jaar terug naar het Vlaams Parlement.
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Brussel kiest: Vlaams Parlement , Imane Belguenani , Sonja Hoylaerts , Emile Luhahi , najima el arbaoui , ilyas el omari , Bram Jaques , Nadia Naji
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.