Portret

Wie is Ans Persoons, de opvolger van Pascal Smet?

HUB
© BRUZZ
19/06/2023

Ans Persoons, die Pascal Smet opvolgt als Brussels staatssecretaris, is geen tafelspringer. Maar ze deelt Smets grote liefde voor Brussel en denkt even stedelijk. Portret van een politica met een sociaal-progressieve en groene visie op de stad.

"Het is heel jammer dat hij stopt als staatssecretaris, en waarschijnlijk niet eens nodig, maar een politicus moet altijd naar zijn innerlijk kompas luisteren. Heel moedig." Zo reageerde Ans Persoons (44) via Twitter op het recente ontslag van Pascal Smet.

Zes jaar geleden maakte Persoons iets soortgelijks mee. Ze zat als sp.a-schepen in het rood-blauwe college van Stad Brussel toen in 2017 de Samusocial-affaire losbarstte. Bleek dat onder meer burgemeester Yvan Mayeur (PS) zich verrijkt had met geld dat voor daklozen bedoeld was. De burgemeester moest aftreden, maar even deed het scenario de ronde dat hij als schepen zou kunnen aanblijven. Voor Persoons was dat onaanvaardbaar en ze stapte op, terwijl haar Nederlandstalige Open VLD-collega Els Ampe bleef zitten.

Persoons was in 2012 bijna uit het niets schepen van Nederlandstalige aangelegenheden en Wijkcontracten in Brussel-Stad geworden. De geboren Antwerpse woonde toen al een jaar of tien in Brussel. Na haar studies geschiedenis en politieke wetenschappen in Gent en Parijs was ze naar de hoofdstad verhuisd, waar ze een aantal jaar werkte op het Verbindingsbureau Brussel-Europa en ook een soort survival guide schreef voor mensen die nieuw zijn in Brussel.

School in de Zennestraat

Het schepenambt lag haar. Persoons slaagde er bijvoorbeeld in om een nieuwe Nederlandstalige basisschool, de eerste van Brussel-Stad in de vijfhoek, op het programma te laten zetten en vond ook een locatie in enkele ongebruikte magazijnen in de Zennestraat. Het project werd een werk van lange adem, maar de school is ondertussen bijna klaar en gaat in principe in september open.

Na haar ontslag in 2017 dacht Persoons er even aan om te stoppen met de politiek. Ze kreeg een tweede dochtertje en nam enkele maanden de tijd om zich te bezinnen. Maar de liefde voor de stad en wat allemaal beter kon, was te groot om er de brui aan te geven. Ze ging eerst een tijdje werken op de communicatiedienst van de sp.a en besloot, in het zicht van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, terug te keren in de politieke arena.

Geen sprake echter dat Persoons na het onverkwikkelijke Samusocial-schandaal opnieuw samen met de PS op een lijst zou figureren. Deelnemen aan de verkiezingen vanuit een traditionele, puur Nederlandstalige partij vond ze ook niet kunnen. Dus werd het project change.brussels opgezet, een burgerlijst van sociaal-progressieve en stedelijk denkende mensen. Op die manier hoopte Persoons, die zelf sp.a-lid bleef, ook Franstaligen, expats en andere mensen van buitenlandse origine op de lijst te krijgen en zo een groot publiek te bereiken.

Politieke zelfmoord

Hoewel iedereen haar zei dat het politieke zelfmoord was om het op eigen houtje te proberen - ook zonder Pascal Smet, die niet opkwam - zette Persoons door en trok ze de lijst. Met succes. Change.brussels, dat ondertussen opging in one.brussels-Vooruit, behaalde één zetel en Persoons werd schepen in een college dat verder uit PS, Ecolo-Groen en Défi bestaat. Ze kreeg bovendien een veel zwaardere portefeuille dan in 2012: stedenbouw, openbare ruimte, Nederlandstalig onderwijs en Nederlandstalige aangelegenheden. Een zoete wraak na het pijnlijke ontslag anderhalf jaar eerder.

Persoons kon de afgelopen jaren uitpakken met nieuw aangelegde pleinen en winkelwandelstraten. Ook voerde ze de moeilijke strijd tegen de wildgroei van airbnb’s in de vijfhoek.

Ze lanceerde een ambitieus vergroeningsprogramma voor de stad en ijverde er ook voor dat de grootse bouwplannen van de stad op de Donderberg in Laken ingeperkt werden. Ook vindt ze dat de bomen op het Vrijheidsplein, die mogelijk gekapt moeten worden, moeten blijven. Onder haar impuls stelt landschapsarchitect Bas Smets een masterplan op voor de ontwikkeling en de vergroening van de corridor van de Kruidtuin tot de Kapellekerk.

Tegenstand

Wanneer haar plannen op verzet van omwonenden stuiten, luistert Persoons, maar is ze ook standvastig. Zo gaat ze, ondanks de tegenstand van de omwonenden, door met het plan voor een grote schoolcampus op de plaats van de huidige schoolpaviljoentjes in de Wittouckstraat in Laken, de buurt waar ze zelf trouwens woont.

In de huidige progressieve meerderheid van Brussel-Stad voelde Persoons zich veel beter dan in de vorige. Ze kon het goed vinden met burgemeester Philippe Close (PS) en werd gerespecteerd door haar collega’s.

Begin deze maand werd Persoons samen met Suzy Bleys voorzitter van de Brusselse Vooruit-afdeling. Hun taak: de afdeling door de verkiezingen van 2024 loodsen. Persoons lanceerde bij die gelegenheid meteen de campagne onder de slogan: Brussels for the many, not for the few. "Wij willen ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot deze steeds aantrekkelijker wordende stad en alles wat ze bieden heeft," aldus Persoons.

Ontslag Pascal Smet

Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) stopt als staatssecretaris in de Brusselse regering. Aanleiding is de aanwezigheid van de Iraanse delegatie op de Brussels Urban Summit. Ans Persoons volgt hem op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Ontslag Pascal Smet

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni