1874 Naamsverandering Celia Ledoux Groothedde 1

| Brussels parlementslid Celia Groothedde.

Celia Groothedde (Groen) hard voor campagne en partijtop: 'Zij wisten het altijd beter'

JB
© BRUZZ
21/06/2024

Brussels parlementslid Celia Groothedde (Groen) is niet mals voor haar eigen partij na de verkiezingen. “De partijvoorzitters hebben legitimiteit verloren.”

In een interview met De Morgen en een gesprek op Radio 1 vrijdag is Brussels parlementslid Celia Groothedde (Groen) snoeihard voor haar eigen partij. Groothedde zetelde de afgelopen legislatuur in het Vlaams parlement, maar veroverde op 9 juni vanop de lijstduwersplaats een zitje in het Brussels halfrond.

Groothedde laat nu haar ongenoegen blijken over de campagne, de voorbije legislatuur en de covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout. “Het was een slechte campagne. Ze was te veel gericht op de voorzitters. Ik kan wel begrijpen dat je als jonge voorzitter in the picture wil komen. Maar dat dat ten koste moet gaan van parlementairen en zelfs ministers die het goed doen, dat is geen verstandige keuze.”

Ook op de slogans en zelfs de affiches van Groen klinkt kritiek. Groothedde heeft het over “waspoederslogans en holle praat.” “De ideologische slagzin werd ‘eerlijke kansen’ in plaats van ‘gelijke kansen’. Dat is problematisch, want dat betekent iets heel anders. Voor onze partij is dat belangrijk. Maar ja, de top wist het altijd beter,” zegt ze.

Positie covoorzitters onder druk

De reactie van de groene covoorzitters op verkiezingsavond was al bij al positief, ze trokken zich op aan de lichte stijging en het marktleiderschap in Nederlandstalig Brussel. “Het voelde aan alsof er geen vuiltje aan de lucht was. Terwijl we er wel behoorlijk op zijn achteruitgegaan,” zegt Groothedde. “In het Vlaams Parlement gaan we van 14 naar 9 zetels. Dat is wel wat.” Ook in de Kamer verloor Groen twee zetels.

Maar de covoorzitters kijken na dat resultaat onvoldoende in de spiegel, gaat Groothedde verder. Ze zet hun positie onder druk – in januari vinden er voorzittersverkiezingen plaats. “Wat mij betreft is het heel duidelijk dat de twee covoorzitters zich best niet herverkiesbaar stellen. Maar dat is natuurlijk hun eigen keuze.”

“Als de koers en de methodes worden aangepast, kunnen Nadia en Jeremie aanblijven. Maar dat betekent wel dat het roer volledig omgegooid moet worden, en dat heb ik nog niet zien gebeuren. Voor mij hebben ze wel legitimiteit verloren. Er moeten dringend dingen veranderen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Celia Groothedde , Nadia Naji , Jeremie Vaneeckhout , Groen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni