David Leisterh, voorzitter van de Brusselse MR

Radiostilte tussen Leisterh en PS, Van den Brandt vindt coalitie met vier 'ongezien'

© BRUZZ
23/06/2024

Twee weken na de regionale verkiezingen heeft minister-president in spe David Leisterh (MR) nog geen formele gesprekken met de PS gevoerd, potentieel de derde partij van de toekomstige Brusselse coalitie. In een interview met l’Echo geeft hij wel aan nog voor de gemeenteraadsverkiezingen een meerderheid te willen vormen.

Tot nog toe heeft David Leisterh nog geen formele gesprekken gevoerd met Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej. “We hebben voorlopig enkel informele contacten gehad”, zegt de MR-kopman in l’Echo. “Maar in dit politieke landschap is het niet evident om een regering te vormen.”

Over de precieze reden blijft Leisterh op de vlakte. Wel geeft hij aan zo snel mogelijk een regering te willen vormen. Het liefst nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. “De eerste dagen kunnen we maatregelen treffen die terug een positief imago geven aan Brussel. Dat kan voor de gemeenteraadsverkiezingen electoraal interessant zijn voor sommigen. Wachten tot na oktober lijkt met niet de beste keuze.”

Voor de begroting wil Leisterh zo snel mogelijk handelen. “Ik maak me het meeste zorgen om de schuldenlast van het gewest, dat die zo groot wordt dat elk economisch herstel gebruikt moet worden om de rente te financieren. Daarom wil ik niet treuzelen.”

Onverdoofd slachten

Laaouej van zijn kant bevestigt aan Le Soir dat het contact met Leisterh tot nu toe informeel verliep. “Het is aan hem om op een bepaald moment voorstellen te doen om samen te werken. Momenteel raadpleegt Leisterh het maatschappelijke middenveld en deskundigen in overheidsfinanciën. De onderhandelingen zitten nog in een verkennende fase, maar dat kan je hem niet kwalijk nemen.”

Nu Ecolo besloten heeft in de oppositie te zullen zetelen, geeft Laaouej aan dat de PS incontournable is om een meerderheid te vormen. De Brusselse PS-voorzitter stelt wel dat de prioriteiten van zijn partij weerspiegeld moeten worden in een regeringsakkoord. “Het is aan de anderen om zich daarrond te positioneren, klinkt het. "Ik koop geen kat in de zak."

Zo zegt Laaouej onder meer dat zijn partij tegen het verbod op onverdoofd slachten blijft. Ook vraagt hij Leisterh duidelijkere standpunten in te nemen op gebied van xenofobe opmerkingen, verwijzend naar de "afschuwelijke uitlating" van MR-gemeenteraadslid Bernard Guillaume in Schaarbeek over moslims.

Water in de wijn

Eens de meerderheden aan Franstalige en Nederlandstalige kanten een feit zijn, moeten MR en Groen samen een regeerakkoord vormen. Elke Van den Brandt, die de formatie in de Nederlandse taalgroep leidt, geeft in de Zevende Dag aan dat “ze de afgelopen twee weken heel wat gesprekken heeft gevoerd, en de coalitie veel breder zal zijn dan bij de vorige verkiezingen.”

Met welke partijen Van den Brandt dan in zee zal gaan, blijft voorlopig wel nog afwachten. “Het zal water in de wijn vragen van meerdere mensen”, stelt ze. Volgens haar blijft het, ondanks de tegenstand van bepaalde partijen tegen Team Fouad Ahidar, mogelijk om met drie een meerderheid te vormen.

“Met vier partijen is ook een optie. Maar dat is eigenlijk ongezien in Brussel, en zou de complexiteit van de onderhandelingen enkel doen toenemen.” In dat geval zouden er langs Nederlandstalige kant slechts drie ministerposten voor vier partijen zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni