Eva Christiaens, BRUZZ-redacteur

BRUZZ

| Eva Christiaens, BRUZZ-redacteur.

Analyse

Gezondheidspreventie is een ingewikkelde puzzel

Eva Christiaens
© BRUZZ
21/05/2024

Geen thema was de laatste jaren zo aanwezig en alweer vergeten als gezondheid. De covidcrisis drukte Brussel met de neus op de feiten dat preventie een ingewikkelde puzzel is in de grootstad.

Hoe bereik je al die veeltalige, sociaal ongelijke Brusselaars en overtuig je hen van het nut van een vaccin? Dezelfde denkoefening zal de komende jaren net zo nodig blijven als het gaat om kankerscreenings, drugspreventie en de inperking van de mazelen, bijvoorbeeld, maar ook mentale hulpverlening en ouderenzorg.

Gezondheidspreventie is een Brusselse bevoegdheid, maar tegelijk afhankelijk van akkoorden met de gemeenschappen. Dat overleg kan nog altijd beter, vertelt de sector

Gezondheidspreventie is een Brusselse bevoegdheid, maar tegelijk afhankelijk van akkoorden met de gemeenschappen. Dat overleg kan nog altijd beter, vertelt de sector. Zeker aan Nederlandstalige kant zit nog niet iedereen mee aan de Brusselse tafel. En waar de covidcrisis een momentum leek voor gezamenlijke plannen, zijn die nu weer gaan liggen. Basiszorg moet vlotter en dichter bij de burger, vindt zowel Brussel als Vlaanderen. Alleen blijft de echte uitwerking van die plannen zaak voor de volgende regering.

Tekort aan personeel

Niet dat er niet geïnvesteerd wordt door de twee taalgroepen in Brussel. Er is fors ingezet op scholenbouw, er komen nieuwe wijkgezondheidscentra aan en ook de crèches glimmen vaak in het nieuw. Alleen het personeel blijft overal een uitdaging. Twee jaar geleden stond een spiksplinternieuwe crèche in Elsene nog gewoon leeg, vandaag stokt de opening van het eerste Nederlandstalige wijkgezondheidscentrum in de Noordwijk evengoed. In de wijk Peterbos vinden ze dan wel personeel voor zo’n nieuw centrum, maar geen geschikt gebouw. En net als leerkrachten verkiezen veel kinderbegeleiders, zorgkundigen en verplegers vaak een job buiten de grootstad, dichter bij huis en misschien wat minder complex.

Het was soms een boutade, maar de negen ministers van Volksgezondheid zijn er tijdens de covidcrisis toch in geslaagd een relatief gelijklopend plan van aanpak te bedenken. Lukt dat de komende legislatuur ook voor de rusthuizen, de kinderopvang en het lerarentekort op scholen? Dat is basisdienstverlening aan de burger.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni