Toekomstige leerkrachten over Brussels onderwijs: 'Fijn om gemengd publiek les te geven'

TP
© BRUZZ
22/05/2024

Het politieke thema van de week bij BRUZZ zijn de troeven die Brussel heeft. Onderwijs dient een van die troeven te worden, en dus nodigde radiopresentator Robbe twee studenten van de lerarenopleiding uit in de studio.

Julien De Jonge is derdejaarsstudent van de lerarenopleiding secundair onderwijs aan de Erasmushogeschool Brussel (EhB). Voor hem is het onderwijs "de meest belangrijke sociale instelling die de overheid kan aanbieden. Onderwijs is de basis van alles."

De Jonge is tevreden dat het onderwijs serieus genomen wordt door politici. "Onderwijs staat hoog op de agenda, zeker nu met het lerarentekort." Toch beseft hij dat de problemen in de scholen niet makkelijk op te lossen zijn. "Er is geen pasklaar antwoord om het lerarentekort aan te pakken, maar betere ondersteuning voor startende leerkrachten zou al kunnen helpen."

“Ik vind het fijn om aan een gemengd publiek les te geven”

Julien De Jonge

Student lerarenopleiding Nederlands en Geschiedenis

Veel mensen vallen in de eerste vijf jaar van hun loopbaan al uit. Dat kan volgens hem niet de bedoeling zijn. De Jonge heeft er op dertigjarige leeftijd al wat werkervaring opzitten en hoopt dat dat een troef zal zijn voor hem. "Ik vergelijk mijn jaren in de horeca met legerdienst. Daar heb ik echt leren werken en relativeren," zegt hij.

Naast de moeilijkheden in het onderwijs, hebben de Brusselse scholen ook nood aan een beter imago. "Ik vind het fijn om aan een gemengd publiek les te geven," laat De Jonge weten. "Er wordt vaak gesproken over de problemen in Brussel, maar daar moeten we van afstappen. Je zit in een grootstad, waar veel verschillende achtergronden samenkomen. Dat kan je niet vergelijken met Gent bijvoorbeeld."

Passie

Ilias Aâouam studeert ook voor leerkracht aan de EhB, maar koos voor een jonger publiek. "In het lager onderwijs geef je een divers aanbod aan vakken, van wereldoriëntatie tot wiskunde. Dat zorgt ervoor dat je jezelf kan ontplooien als persoon, maar ook als leerkracht."

De twee studenten spreken duidelijk met veel passie over hun toekomstige job. Maar de tekorten in het onderwijs zijn groot en het lerarenberoep wordt onderschat, merkt Aâouam. "Iedereen heeft in het onderwijs gezeten als leerling, waardoor iedereen ook denkt te weten hoe het onderwijs werkt. Achter de schermen gaat het er uiteraard anders aan toe."

Een loonsverhoging zou kunnen helpen, maar daar zijn zowel De Jonge als Aâouam voorzichtig mee. "Een hoger loon is altijd mooi meegenomen," aldus De Jonge. "Bij een school met veel uitdagingen kan een premie misschien helpen, maar ik vind het heel belangrijk dat geld niet de motivatie is om in het onderwijs te stappen."

Stemmen

Binnenkort moet Aâouam voor de eerste keer gaan stemmen. Zijn opleiding heeft daar invloed op, zegt hij. "Er wordt soms gezegd dat de klas een reflectie is van de maatschappij. Dat doet je wel nadenken en heeft zeker mijn stem beïnvloed."

De stem van De Jonge is niet veranderd door zijn opleiding, maar hij is zich wel meer bewust van de invloed van de politiek. "Als leerkracht is het in mijn ogen belangrijk om te weten dat de veranderingen die doorgevoerd worden in de job bepaald worden door de politiek."

"Leerkrachten zien tijdens hun opleiding heel veel theorieën en methodes," voegt De Jonge nog toe, "maar als puntje bij paaltje komt, draait het altijd rond politiek en de keuze die gemaakt wordt bij een politiek mandaat. Dat vind ik erg belangrijk om te beseffen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Politiek , Lerarenopleiding , verkiezingen , Brussel kiest: de troeven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni