De eerste keer in het stemhokje: 'Sans-papiers moeten hun rechten kennen'

TP
24/04/2024

Veel jongeren gaan over zes weken voor de eerste keer stemmen. Op de oproepingsbrief is het nog even wachten, maar Sakina, studente sociaal werk aan de Odisee Hogeschool, weet nu al voor wie zij kiest.

“Ik vind het niet echt spannend, want ik wist al lang in welke richting ik wilde stemmen”, vertelt Sakina. “Mijn moeder is altijd al in de weer geweest met maatschappelijke zaken, zoals vrijwilligerswerk en het helpen van Syriërs."

Die link tussen politiek en het werk van haar moeder, heeft er ook voor gezorgd dat Sakina uiteindelijk sociaal werk is gaan studeren. “Wij proberen mensen bij elkaar te krijgen, hun rechten te realiseren en te laten weten wat die rechten zijn”, aldus Sakina. Vooral bij dat laatste aspect is er volgens haar nog veel werk aan de winkel. “Als sans-papiers aankomen in België moeten ze hun rechten kennen. Dat is nu vaak nog niet het geval.”

Om de sans-papiers in België te helpen vindt Sakina dan ook dat er een wet ontwikkeld zou moeten worden. “Ik vind dat er iets standaard moet zijn, zodat ze op het moment dat ze hier aankomen iets hebben wat duidelijk maakt, dit is wat jullie mogen, wat jullie kunnen en waar jullie heen kunnen.” Die ideeën neemt ze dan ook mee naar het stemhokje.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni