1895 GESPREK David Leisterh 3

Saskia Vanderstichele

| Brussels formateur David Leisterh (MR).

Leisterh niet gediend met Brussels akkoord over 300 miljoen voor huisvestingsmaatschappij

© Belga - BRUZZ
21/06/2024

Brussels formateur David Leisterh (MR) is niet te spreken over het akkoord dat de Brusselse regering in lopende zaken donderdag sloot om de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) 300 miljoen euro toe te kennen. "De Brusselse regering blijft putten maken, ondanks het signaal van de kiezer," laakt een geïrriteerde Leisterh, die vindt dat de vorige ploeg misbruik maakt van de situatie.

De BGHM is de instelling van openbaar nut die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en de bevordering van sociale huisvesting in het Brussels gewest. Ze adviseert, begeleidt en controleert de zestien openbare vastgoedmaatschappijen.

De Brusselse regering besloot donderdag om de volledige 300 miljoen euro waar de noodlijdende BGHM om vroeg toe te kennen. Het gaat om 150 miljoen euro aan leningen en om een garantstelling van de Brusselse regering voor 150 miljoen aan leningen die de instantie op de privémarkt aanvraagt.

Het dossier zat sinds januari geblokkeerd binnen de regering. Het nieuwe akkoord binnen de meerderheid redde de huisvestingsmaatschappij uit een benarde positie, ze stond namelijk op de rand van het faillissement.

'Regering blijft putten maken'

Anonieme regeringspartners verklaren in Le Soir dat de lening werd gedeblokkeerd, in lopende zaken dus, in ruil voor een krediet van 12 miljoen euro. Het kabinet van ontslagnemend minister Clerfayt ontkent dat er sprake is van een dergelijke koehandel.

In elk geval is informateur Leisterh er niet over te spreken dat er minder dan twee weken na de verkiezingen nog zo'n stevig bedrag wordt vrijgemaakt. "De Brusselse regering in lopende zaken blijft putten maken, ondanks het signaal van de kiezer voor verandering. Ze zou in voorzichtige zaken moeten zijn, niet in onverantwoorde zaken."

Het komt voor de MR-kopman neer op "een dolksteek voor de Brusselaars die voor verandering hebben gekozen" en "een politieke keuze die de ontslagnemende regering niet meer toekwam." Zelfs al voorzag de begroting 2024 een uitgave, dan nog is de vrijgave na de verkiezingen "een majeure politieke beslissing, terwijl er grote overschrijdingen in de begroting hebben plaatsgevonden."

Budgettaire ernst

"Op dit moment instemmen met die uitgave, komt erop neer dat je ermee akkoord gaat het begrotingstraject los te laten en de volgende regering te verzwakken," aldus Leisterh.

"Tijdens mijn gespreksronde was ik geschokt door het gebrek aan budgettaire ernst. Sinds 9 juni is het parlement het centrum van de democratie. De regering profiteert ervan dat de nieuwe volksvertegenwoordigers de eed nog niet hebben afgelegd om aan elke democratische controle te ontsnappen. Ik vraag dat ze deze budgettaire aderlatingen onmiddellijk stopzet," besluit de Franstalige liberaal.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni