PS-voorzitter Paul Magnette bij de bekendmaking van de resultaten van de verkiezingen van 9 juni 2024 op het partijbureau.

Belgaimage

| PS-voorzitter Paul Magnette bij de bekendmaking van de resultaten van de verkiezingen van 9 juni 2024 op het partijbureau.

Magnette: 'PS houdt stand in Brussel'

Emmanuel Vanbrussel
© BRUZZ
09/06/2024

Er barst luid gejuich los bij de militanten op het PS-hoofdkwartier aan de Keizerslaan wanneer PS-voorzitter Paul Magnette iets na halftien zondagavond bevestigt dat "de PS standhoudt in Brussel", om daarna toe te geven dat er in Wallonië sprake is van "erosie". Het is zowat het enige moment van politieke opwinding tijdens een vrij emotieloze verkiezingsavond, die meer de sfeer heeft van een gezellige borrelreceptie.

"Er zijn kennelijk Brusselaars in de zaal", zo grapt Magnette na de juichkreten. De PS-voorzitter wordt tijdens zijn speech geflankeerd door de hele PS-top, inclusief Brussels lijsttrekker Ahmed Laaouej en Brussels burgemeester Philppe Close. Die blonken eerder op de avond uit in afwezigheid en zijn na de speech ook meteen weer weg. "We reageren pas als we de definitieve uitslag hebben", klinkt het unisono bij de PS-top.

Wie is de grootste?

De militanten in de zaal lijken vooral bezig met één vraag: wie wordt groter in Brussel, de PS of de PTB? De PTB is - nog meer dan aartsrivaal MR - de maat der dingen voor de PS-militanten, zo was eerder op de dag op te maken op hun eerste reacties op de binnenlopende uitslagen.

Rond 22u komt de PS in Brussel uit op 18,1 procent, tegenover 17, 1 procent voor de PTB, met 95 procent van de stembureaus geteld.

Dat leidt tot voorzichtige opluchting, want de militanten hadden zich psychologisch toch op een donkerrode golf voorbereid. "En wie weet welk goed nieuws de laatste kiesuitslagen nog zullen brengen", zegt een medewerkster van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux.

0763a255-magnetteps.jpg

BRUZZ

| PS-voorzitter Paul Magnette houdt zijn toespraak op verkiezingsavond in het PS-hoofdkwartiers op de Keizerslaan.

Ter herinnering: in de Brusselse gewestverkiezingen van 2019 was de PS nog goed voor 22 procent van de Franstalige stemmen, wat 17 zetels opleverde.

Commando kwijt

Voormalig Brussels staatssecretaris Fadila Laanan, een van de weinige Brusselse boegbeelden die zich vroeg op de avond liet zien, legt toch een andere klemtoon.

Voor haar is het criterium voor succes in de Brusselse verkiezingen toch vooral dat de PS "de grootste partij van Brussel zou blijven, zodat we de minister-president kunnen leveren".

Dat is in elk geval niet gelukt door de forse winst van de MR, die nu het initiatief krijgt.

Alle resultaten

Bekijk de verkiezingsuitslagen uit het Brussels parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer.

Nagelbijten

Na de korte speech van Magnette blijven de militanten in grote getale tussen pot en pint nakaarten. Aandacht voor de tv-schermen met de kiesuitslagen is er allang niet meer.

Voor de definitieve Brusselse uitslagen is het wellicht toch wachten tot de ochtend, weten ze. Het partijbureau van de PS komt dan maandagnamiddag samen om de resultaten te bespreken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni